OmInter.net https://ominter.net Tips, guider och lösningar inom sociala medier, webbdesign och inställningar av olika uppkopplade prylar. Tue, 16 Apr 2019 10:44:32 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.1.1 Apples topplistor för 2018 är inne – Appar, musik och poddar https://ominter.net/apples-topplistor-for-2018/ https://ominter.net/apples-topplistor-for-2018/#respond Wed, 05 Dec 2018 18:48:36 +0000 https://ominter.net/?p=4883 Apple har presenterat sina listor över årets bästa appar, spel, podcaster, böcker, ljudböcker, film, serier och musik 2018. Möt vinnarna! App Store Årets bästa appar App Trend of the Year – Self-care Game Trend of the Year – Battle Royale-style gaming iPhone App of the Year – Procreate Pocket iPhone Game of the Year – Donut County […]

PERMALÄNK: Apples topplistor för 2018 är inne – Appar, musik och poddar

]]>
Apple har presenterat sina listor över årets bästa appar, spel, podcaster, böcker, ljudböcker, film, serier och musik 2018.

Möt vinnarna!

App Store

Årets bästa appar
App Trend of the Year – Self-care
Game Trend of the Year – Battle Royale-style gaming
iPhone App of the Year – Procreate Pocket
iPhone Game of the Year – Donut County
iPad App of the Year – Froggipedia
iPad Game of the Year – Gorogoa
Mac App of the Year – Pixelmator Pro
Mac Game of the Year – The Gardens Between
Apple TV App of the Year – Sweat
Apple TV Game of the Year – Alto’s Odyssey
Favorite Watch Apps of the Year

Apple Music

Årets bästa musik
Artist of the Year: Drake
Breakout Artist of the Year: Juice WRLD
Song of the Year: I Like It – Cardi B featuring Bad Bunny & J. Balvin
Album of the Year: Golden Hour – Kacey Musgraves

Apple Podcasts

Årets bästa Podcasts
In The Dark
Caliphate
The Dream
Everything is Alive
Slow Burn
Dr. Death
Armchair Expert with Dax Shepard
Bubble
Bundyville
A Very Fatal Murder
Wolverine: The Long Night
Serial
The Daily
This American Life
99% Invisible

TV och Film

Året bästa filmer 2018 på Apple TV och iTunes
Annihilation
Black Panther
Crazy Rich Asians
Eighth Grade
Green Book
Hereditary
Incredibles 2
Minding the Gap
A Star is Born
Won’t You Be My Neighbor

Året bästa serier 2018 på Apple TV och iTunes
The Americans
Atlanta
Barry
The Expanse
The Good Fight
The Good Place
The Handmaid’s Tale
Killing Eve
The Marvelous Mrs. Maisel
Pose

Apple Böcker

Årets bästa böcker
Book of the Year: American Marriage
Best Nonfiction: The Library Book
Best Mystery: The Witch Elm
Best Thriller: Light It Up
Best Bio/Memoir: Educated
Best Romance: Too Wilde to Wed
Best Science Fiction/Fantasy: Spinning Silver
Best Feel-Good Fiction: When Life Gives You Lululemons
Best Literary Fiction: There There
Best Young Reader Book: Harbor Me

Årets bästa ljudböcker
Audiobook of the Year: American Marriage
Best Nonfiction: 21 Lessons for the 21st Century
Best Mystery: Something in the Water
Best Thriller: Long Road to Mercy
Best Bio/Memoir: Becoming
Best Business Audiobook: Dare to Lead
Best Health, Mind, Body: Girl, Wash Your Face
Best Family Audiobook: Rebound
Best Humor: Calypso
Best Historical Fiction: The Great Alone

PERMALÄNK: Apples topplistor för 2018 är inne – Appar, musik och poddar

]]>
https://ominter.net/apples-topplistor-for-2018/feed/ 0
Avblockera varandra på Instagram, GUIDE https://ominter.net/avblockera-varandra-instagram/ https://ominter.net/avblockera-varandra-instagram/#respond Mon, 10 Sep 2018 18:00:44 +0000 https://ominter.net/?p=4853 Om du har blockat någon på Instagram så kan du enkelt avblockera de genom att besöka deras profil. Men om den personen i sin tur även har blockerat dig så kan det bli lite klurigare. Hur kan man avblockera varandra när man inte kan se varandras profiler? Om du råkat ut för just detta så har jag […]

PERMALÄNK: Avblockera varandra på Instagram, GUIDE

]]>
Om du har blockat någon på Instagram så kan du enkelt avblockera de genom att besöka deras profil. Men om den personen i sin tur även har blockerat dig så kan det bli lite klurigare. Hur kan man avblockera varandra när man inte kan se varandras profiler?

Om du råkat ut för just detta så har jag lösningen för problemet. Du kommer att få 2 möjliga lösningar på hur man avblockerar någon som även blockerat dig.

Jag har själv inte råkat ut för det men fick ett mail från en läsare som stött på utmaningen:

Hej! Jag och en vän har varit lite osams och blockerade varandra på instagram, nu är vi vänner igen men kan inte avblockera varandra. Nu kan ingen av oss få bort blockeringen för att vi kan inte hitta varandra eftersom båda är blockade. Hur gör man?! Har försökt komma in på varandras profiler genom att söka eller gå genom andra vänners hashtags och taggningar men får inte ordning på det 🙁 Hur kan vi lösa det? Tack…

LÄSARFRÅGA

Här följer 2 enkla sätt att avblockera någon på Instagram även om den personen i sin tur även har blockerat dig:

Avblockera någon på Instagram genom “Blockerade konton”

avblockera

Om man har blockerat många personer så kan det vara svårt att komma ihåg alla. Instagram tillhandahåller en lista med blockerade profiler som du har blockerat. Hur man blockerar någon kan du läsa mer om här.

 • Öppna Instagram-appen på din smartphone och gå till din profil, tryck på Meny
 • Tryck på Inställningar Inställningar.
 • Tryck på Blockerade konton under “Sekretess och säkerhet”.
 • Tryck på aktuell profil och sedan på “Ta bort blockering”.

Avblockera någon på Instagram genom “DM”-funktionen.

avblockera

Det finns ett annat trick att komma åt den blockerade profilen som även har blockerat dig. Du kan hitta den profilen genom att nämna användarnamnet med ett “@” i en kommentar eller DM. Detta förutsatt att du kommer ihåg användarnamnen på profilen.

 • Steg 1: Öppna Instagram och tryck på DM-ikonen i översta högra hörnet.
 • Steg 2: Ange användarnamnet i “Till:” fältet och skapa ett meddelande till dig själv.
 • Steg 3: Fyll i @<blockerad_persons_användarnamn> och skicka meddelandet.
 • Steg 4: Tryck på användarnamnet och ta sedan bort blockeringen via profilen.

PERMALÄNK: Avblockera varandra på Instagram, GUIDE

]]>
https://ominter.net/avblockera-varandra-instagram/feed/ 0
Skapa en anonym hemsida som lagras i en URL https://ominter.net/skapa-anonym-hemsida/ https://ominter.net/skapa-anonym-hemsida/#respond Mon, 09 Jul 2018 16:22:48 +0000 https://ominter.net/?p=4841 Att skapa en anonym hemsida kanske inte är det enklaste. Detta är ett riktigt snitsigt verktyg som helt gratis tillåter en att skapa väldigt enkla webbsidor. Webbsidorna lagras direkt i webbsidans adress, den så kallade URL:en. På itty.bitty.site kan man själv skapa webbsidor där text, emojis och ikoner lagras direkt i URL:en. Detta gör att den inte […]

PERMALÄNK: Skapa en anonym hemsida som lagras i en URL

]]>
Att skapa en anonym hemsida kanske inte är det enklaste. Detta är ett riktigt snitsigt verktyg som helt gratis tillåter en att skapa väldigt enkla webbsidor. Webbsidorna lagras direkt i webbsidans adress, den så kallade URL:en.

På itty.bitty.site kan man själv skapa webbsidor där text, emojis och ikoner lagras direkt i URL:en. Detta gör att den inte är beroende av någon webbserver för att kunna fungera. Tjänsten är helt gratis och sidor som skapas kan heller inte spåras till någon ägare då ingenting lagras på någon server.

Begränsningar.

Det mest uppenbara är att det är med väldigt enkla medel och begränsade resurser som man skapar innehåll med. Anmärkningsvärt är att det är gratis och om man önskar kan det bli en anonym hemsida.

Utöver de enkla medlen man har att skapa med så finns det ytterligare en begränsning. En begränsing som är inbyggd i olika webbläsare. Nämligen att webbläsarna inte har stöd för hur långa länkar som helst. Länken blir nämligen längre ju mer text som man skriver på webbsidan. Beroende på vilken webbläsare som används så finns begränsningar mellan allt från cirka 4000 tecken till cirka 10.000 tecken långa url:er.

Använd ascii och emojis för att skapa visuellt innehåll.

Surfa in på ascii-art-generator.org eller googla efter liknande sidor och lek runt lite för att skapa visuellt innehåll. Om man önskar använda ikoner så finns förteckningar över emojis på sidor som getemoji.com.

Länk-förkortare för snyggare delning.

Om man vill dela sin sida utan att använda den långa URL:en så kan man använda en URL-förkortare som snyggar till länken som delas, t.ex. bitly.com.

Se sidan som jag skapat på bit.ly/ittyominternet

Vad är då ändamålet med tjänsten?

Jag ser positiva möjligheter till att t.ex. skapa event-sidor inför kalas/fester, lägga upp sitt CV, skapa appar eller nåt för kidsen att leka med. Det negativa som anonymiteten drar med sig är kanske att verktyget kan användas till tvivelaktiga ändamål av personer eller organisationer som drar nytta av att vara anonyma.

Läs mer om hur det funkar på about.bitty.site eller läs hur man kan skapa gratis hemsida, blogg eller webshop utan förkunskaper!

PERMALÄNK: Skapa en anonym hemsida som lagras i en URL

]]>
https://ominter.net/skapa-anonym-hemsida/feed/ 0
Hur använder jag gruppvideochatt på Instagram? https://ominter.net/hur-anvander-jag-gruppvideochatt-pa-instagram/ https://ominter.net/hur-anvander-jag-gruppvideochatt-pa-instagram/#respond Mon, 02 Jul 2018 16:30:39 +0000 https://ominter.net/?p=4825 Gruppvideochatt på Instagram berättade Facebook om i samband med sin utvecklarkonferens “F8” i maj 2018. De avslöjade då att Instagram skulle få  en rad nya funktioner, däribland videochatt för upp till fyra deltagare. Nu är det fritt fram att använda! Det går enbart att starta en Gruppvideochatt med en person som man redan har en aktiv […]

PERMALÄNK: Hur använder jag gruppvideochatt på Instagram?

]]>
Gruppvideochatt på Instagram berättade Facebook om i samband med sin utvecklarkonferens “F8” i maj 2018. De avslöjade då att Instagram skulle få  en rad nya funktioner, däribland videochatt för upp till fyra deltagare. Nu är det fritt fram att använda!

Det går enbart att starta en Gruppvideochatt med en person som man redan har en aktiv direktmeddelande-tråd med. Det går även att spärra enskilda personers möjlighet att kontakta en via videochatt.

Så här använder du videochatt på Instagram:

 1. Se till att du har den senaste versionen av Instagram installerad på din enhet och starta sedan appen.
 2. Tryck på Instagram - gruppvideochat överst till höger i flödet.
 3. Tryck på ett användarnamn eller ett gruppnamn för att öppna konversationen. Du kan även starta en ny konversation genom att trycka på Instagram - gruppvideochat uppe till höger och välja personer du vill videochatta med.
 4. Tryck på Instagram - gruppvideochat överst till höger. Personen eller gruppen du ringer får en avisering om att du startat ett videosamtal med dem.

Tänk på att alla som du godkänt ett direktmeddelande från kan videochatta med dig. Förhindra att någon videochattar med dig genom att blockera dem eller dölja konversationen. Läs mer om att ändra push-aviseringsinställningarna.

Läs andra populära inlägg om Instagram på OmInter.net

PERMALÄNK: Hur använder jag gruppvideochatt på Instagram?

]]>
https://ominter.net/hur-anvander-jag-gruppvideochatt-pa-instagram/feed/ 0
EU säger ja till omstritt förslag om skärpt nätupphovsrätt https://ominter.net/eu-ja-till-skarpt-natupphovsratt/ https://ominter.net/eu-ja-till-skarpt-natupphovsratt/#respond Mon, 25 Jun 2018 17:11:31 +0000 https://ominter.net/?p=4818 Om direktivet med skärpt nätupphovsrätt Avsikten med det nya direktivet om skärpt nätupphovsrätt är att man ska flytta ansvaret för att upphovsrätten ska följas. Man vill flytta ansvaret från den som laddar upp materialet till de olika bolagen inom social media. De ska sedan kunna knyta licensavtal som tillåter att materialet delas även i framtiden. Liknande […]

PERMALÄNK: EU säger ja till omstritt förslag om skärpt nätupphovsrätt

]]>
Om direktivet med skärpt nätupphovsrätt

Avsikten med det nya direktivet om skärpt nätupphovsrätt är att man ska flytta ansvaret för att upphovsrätten ska följas. Man vill flytta ansvaret från den som laddar upp materialet till de olika bolagen inom social media. De ska sedan kunna knyta licensavtal som tillåter att materialet delas även i framtiden.

Liknande lag finns redan idag i musikbranschen… Förslaget är något som organisationen Stim som företräder svenska musiker förespråkar. Stim hänvisar till Youtube som redan har den här typen av filter, och även ett avtal med just Stim.

Kortfattat betyder direktivet att det nu är upp till tjänsterna på nätet att se till att upphovsrättshavarna får betalt för sitt arbete, om och om igen… De olika tjänsterna kan då hellre välja att förbjuda upphovsrättsskyddat material på sina plattformar för att det blir för kostsamt.

Hur ska lagen kunna kontrolleras?

Förslaget om skärpt nätupphovsrätt säger att allt material som läggs ut på sociala medier ska förhandsgranskas och filtrera bort upphovsrättsskyddat material. Detta får kritik från flera håll med tanke på hur mycket som läggs ut på sociala medier varje dag. Det är uppenbart att filtret måste bli en automatiserad kontroll av materialet vilket i sig riskerar blockera mycket innehåll som kanske inte är upphovsrättsskyddat.

Eu nätupphovsrätt
Exempel på meme som inte blir tillåten.

Hur kommer lagen att påverka internetanvändare?

Ett exempel är uttryckssättet som kallas memes. det kan till exempel vara korta filmer som visar en känsloreaktion eller vara en uttrycksfull bild med en text. Bilderna som används är ofta från filmer eller tv-serier som då kommer att gallras bort av filtret.

Kort och gott kommer användare att få avsevärt mindre och begränsat innehåll i social media. En form av censur om jag får säga det själv.

Även Google väntas få betala för sina sökresultat och hänvisningar till källor. Stor kritik riktas mot att Google måste betala för de korta sammanfattningar som visas när sajten länkar till medier. Många kritiker kallar det för “länkskatt”. Kommer detta att påverka resultaten i en sökning?

När kan direktivet börja gälla?

EU-parlamentet ska rösta om paketet med upphovsrättsdirektiv antas eller inte i juli 2018. Accepteras det kommer det tas till förhandlingar med Ministerrådet. Om det inte accepteras måste det göras om och röstas om igen i September.

PERMALÄNK: EU säger ja till omstritt förslag om skärpt nätupphovsrätt

]]>
https://ominter.net/eu-ja-till-skarpt-natupphovsratt/feed/ 0
Starta om iPhone X och andra Apple enheter https://ominter.net/starta-om-iphone-x-och-andra-apple-enheter/ https://ominter.net/starta-om-iphone-x-och-andra-apple-enheter/#respond Mon, 28 May 2018 07:14:06 +0000 https://ominter.net/?p=4803 Gott om fysiska knappar är det ont om på de nyare iPhone-enheterna, främst iPhone X. Följ stegen för att starta om enheten även om den har låst sig. Om din iPhone, iPad eller iPod touch inte går att starta eller är låst Läs om vad du kan göra om skärmen på din enhet har låst sig […]

PERMALÄNK: Starta om iPhone X och andra Apple enheter

]]>
Gott om fysiska knappar är det ont om på de nyare iPhone-enheterna, främst iPhone X. Följ stegen för att starta om enheten även om den har låst sig.

Om din iPhone, iPad eller iPod touch inte går att starta eller är låst

Läs om vad du kan göra om skärmen på din enhet har låst sig eller inte svarar när du trycker på den, eller fastnar när du slår på enheten.

Om skärmen är svart eller låst

Om din skärm är svart eller låst, kan du behöva tvinga enheten att starta om. Inget innehåll raderas när du tvingar enheten att starta om. Du kan tvinga enheten att starta om även om skärmen är svart eller om knapparna inte reagerar. Gör så här:

 • iPhone X, iPhone 8 eller iPhone 8 Plus: Tryck och släpp snabbt volymhöjningsknappen. Tryck på och släpp snabbt volymsänkningsknappen. Därefter håller du ned sidoknappen tills du ser Apple-logotypen.
 • iPhone 7 eller iPhone 7 Plus: Tryck på och håll ned sidoknappen och volymsänkningsknappen under minst tio sekunder tills Apple-logotypen visas.
 • iPhone 6s och tidigare, iPad eller iPod touch: Håll ned hemknappen och den övre knappen (eller sidoknappen) samtidigt i minst tio sekunder tills Apple-logotypen visas.

Om enheten fortfarande inte går att slå på eller starta

Anslut enheten till ström och ladda den i minst en timme.

iPhone 7 iPhone 7

Om du ändå inte kan slå på enheten går du till https://support.apple.com/sv-se/ht201412 och följer ytterligare steg.

PERMALÄNK: Starta om iPhone X och andra Apple enheter

]]>
https://ominter.net/starta-om-iphone-x-och-andra-apple-enheter/feed/ 0
Google Assistant allt mer människolik AI https://ominter.net/google-assistant-ai-domedagen-battre-liv/ https://ominter.net/google-assistant-ai-domedagen-battre-liv/#respond Mon, 21 May 2018 18:55:16 +0000 https://ominter.net/?p=4769 Vid Googles mega-event “IO” i maj 2018 fick världen veta att Googles AI assistent, Assistant, numera finns i fler än 500 miljoner enheter över hela världen och antalet växer fortsatt. Google Assistant kan nu i bakgrunden ringa frisersalonger och restauranger för att boka tid på uppdrag av användaren. Efter IO både hyllar och varnar medier världen över […]

PERMALÄNK: Google Assistant allt mer människolik AI

]]>
Vid Googles mega-event “IO” i maj 2018 fick världen veta att Googles AI assistent, Assistant, numera finns i fler än 500 miljoner enheter över hela världen och antalet växer fortsatt. Google Assistant kan nu i bakgrunden ringa frisersalonger och restauranger för att boka tid på uppdrag av användaren.

Efter IO både hyllar och varnar medier världen över Googles framgångar med sina AI-projekt. Googles sätt att spara mer tid åt människan lovordas men de slående människolika AI-robotarna sprider även oro.

Så här låter det när Assistant ringer en människa:

Möjligheter med AI och ML

Visst är det toppen att din Google Assistant kan fixa saker åt dig i bakgrunden medan du gör någonting annat. Men det kanske inte är där de största möjligheterna finns. Möjligheterna med artificiell intelligens och maskinlärning är stora inom många olika områden. Tänk självkörande bilar och hur trafik kan koordineras. Eller tänk hur ditt kylskåp beställer hem mat åt dig, mat som din Assistant lärt sig att du kommer att vara sugen på kommande dagar.

Vad är AI & ML?

Den kanske mest framträdande möjligheten är att kunna sortera och hantera extrema mängder information på ett sätt så att det blir greppbart för människan. Tänk dig att du har tillgång till en databas med olika typer av information om invånare i ett land, eller i Googles fall, världen. Det skulle vara väldigt svårt att kunna dra slutsatser med en vanlig sökmotor eller tabell.

AI kan sortera, dra komplicerade korsreferenser och presentera stora mängder information på ett överskådligt sätt. Detta är vad som händer just nu inom statliga myndigheter i bl.a. Sverige. Det är alltså inte bara företag som vill hantera telefonköer eller ha chatbots på sina hemsidor som utnyttjar möjligheterna. Läs om statens senaste AI-satsning på digital.di.se.

terminatorVerklighetens Skynet?

Terminator-filmernas profetia om en apokalyps där intelligenta och tänkande maskiner tar över världen kanske inte är helt osannolikt. I alla fall inte om man låter sig spekulera och botanisera i information om Googles historia och deras pågående framgångar inom AI-forskning.

Genom årens lopp har Google flera gånger ifrågasatts för datan de samlar på sig om världens befolkning. Det har ifrågasatts hur datan ska och får användas, svaren på de frågorna är lika många som olika. Den viktiga slutsatsen är kanske att information är makt och med denna mängd information om världens befolkning så är makten enorm. I fel händer eller i fel artificiell intelligens så kan verklighetens Skynet vara en större fara än vad någon kanske vågar tro?

gizmodo.com kan man läsa om hur AI-forskare och Googles egna anställda protesterar mot Googles pågående samarbete med amerikanska Pentagon, Project Maven. Googles AI-forskning i kombination med världens största militärmakt kan vara en farlig kombination.

AI är här för att stanna

Ai och ML är här för att stanna och miljarder spenderas på utveckling världen över, både statligt och inom den privata sektorn. Nya användningsområden dyker upp hela tiden och framtiden inom AI och ML formas medan du läser detta.

Det kommer inte bli något Skynet och världens undergång, jag måste i alla fall tro det. Jag måste tro på att människans självbevarelsedrift, omtanke för människan och det sunda förnuftet håller oss borta från det. Ett litet kvitto på det är arbetet bakom EU’s nya dataskyddslag, GDPR.

Spänn fast er och håll i er! Rusningen mot maskinernas större roll i samhället är full igång! Google är inte ensamma om att bidra i utvecklingen, det finns många fler aktörer som har muskler och resurser.

Artificiell intelligens – Wikipedia
Artificiell intelligens (AI) (engelska: Artificial intelligence, även machine intelligence, MI) är intelligens som uppvisas av maskiner, till skillnad från naturlig intelligens (NI) som uppvisas av människor och andra djur. Det är också namnet på det akademiska studieområde som studerar hur man skapar datorer och datorprogram med intelligent beteende. https://sv.wikipedia.org/wiki/Artificiell_intelligens

 

PERMALÄNK: Google Assistant allt mer människolik AI

]]>
https://ominter.net/google-assistant-ai-domedagen-battre-liv/feed/ 0
Doodlespot arkiverar barnens teckningar digitalt åt dig https://ominter.net/arkivera-teckningar-med-doodlespot/ https://ominter.net/arkivera-teckningar-med-doodlespot/#respond Tue, 06 Mar 2018 09:21:20 +0000 https://ominter.net/?p=4690 I doodlespot sparar du och håller ordning på dina barns teckningar – helt gratis. Dessutom blir det enkelt (och kul!) att skapa unika & snygga tavlor till vardagsrummet eller barnrummet. Så att du kan njuta av dem och göra barnen stolta varje dag. Alla föräldrar har eller kommer någon gång att klia sig i håret och fundera över vart […]

PERMALÄNK: Doodlespot arkiverar barnens teckningar digitalt åt dig

]]>
I doodlespot sparar du och håller ordning på dina barns teckningar – helt gratis. Dessutom blir det enkelt (och kul!) att skapa unika & snygga tavlor till vardagsrummet eller barnrummet. Så att du kan njuta av dem och göra barnen stolta varje dag.

Testa tryck från doodlespot & få 20% rabatt med kod från OmInter.net!

Alla föräldrar har eller kommer någon gång att klia sig i håret och fundera över vart man ska göra av alla konstverk som barnen skapar. Kanske inte alla men mina barn är som rena rama tryckpressar! Lagom till att vi fyllt flera stora kassar med teckningar hemma så upptäckte jag doodlespot. Ett perfekt sätt att dokumentera alla krumilurer utan att det är på bekostnad av föräldrarnas samvete eller barnens stolthet.

Bildkälla: doodlespot.se
Bildkälla: doodlespot.se

Med doodlespot sparar du enkelt dina barns alla teckningar på ett och samma ställe. Fota av favoritteckningen och spara i appen. För en slant kan man även välja bland unika designmallar efter eget tycke och smak och beställa ett tryck.

Konstverket trycks sedan på miljömärkt högkvalitativt papper och levereras hem i en svensktillverkad träram. Ny personlig inredning och inga fler bortglömda teckningar på hög!

1: Fota

doodlespot steg 1
Bildkälla: doodlespot.se

Fota av ditt barns senaste mästerverk. doodlespots unika bildhantering hjälper dig att få till den bästa möjliga kvaliteten. Teckningen sparas automatiskt i appen. Nu kan du börja designa den till en riktig tavla!

2: Designa

doodlespot steg 2

Välj bland våra unika designmallar. Låt doodlespot skapa magi med ett enkelt tryck eller finputsa din doodle själv. Här kan du även lägga in text och annat smått och gott. Innan du beställer så väljer du ram och storlek på din tavla. Sen är det bara att rulla tummarna i väntan på leverans!

3: Inred

doodlespot steg 3

När tavlan väl landat innanför ytterdörren är det dags att börja kivas med övriga familjen om var ert nya mästerverk ska hänga! Alternativt slita fram presentpapperet och säkra den ultimata gåvan för dina nära och kära.


Prova doodlespot’s tryck med rabatt!

Jag har provat doodlespot och tycker det är supersmart! Jag hörde av mig till doodlespot och berättade att jag skrivit om deras produkt och de var vänliga nog att erbjuda ett rabatterat pris till er läsare i form av en rabattkod! Använd rabattkoden “ominternet” senast 31/3 2018 för att få 20% rabatt på ett köp.

RABATTKOD FÖR -20%: ominternet


Ladda ner i Apple Store


Se även: Sveriges största lek & lär-app för förskolebarn

PERMALÄNK: Doodlespot arkiverar barnens teckningar digitalt åt dig

]]>
https://ominter.net/arkivera-teckningar-med-doodlespot/feed/ 0
Sveriges största lek & lär-app för förskolebarn https://ominter.net/app-for-forskolebarn-jaramba/ https://ominter.net/app-for-forskolebarn-jaramba/#respond Mon, 15 Jan 2018 18:45:18 +0000 https://ominter.net/?p=4646 Jaramba låter förskolebarn mellan 1-6 år tryggt och säkert ta del av hundratals filmer, böcker och spel med kända barnfigurer. Barnen kan leka lugnt utan störande reklam eller köp i appen. Lek och stimulans för förskolebarn Jaramba är den roliga appen där förskolebarn kan leka och stimuleras samtidigt som de får lära sig räkna och […]

PERMALÄNK: Sveriges största lek & lär-app för förskolebarn

]]>
Jaramba låter förskolebarn mellan 1-6 år tryggt och säkert ta del av hundratals filmer, böcker och spel med kända barnfigurer. Barnen kan leka lugnt utan störande reklam eller köp i appen.

jaramba - app för förskolebarn

Lek och stimulans för förskolebarn

Jaramba är den roliga appen där förskolebarn kan leka och stimuleras samtidigt som de får lära sig räkna och läsa genom äventyr med kända barnfigurer.

 

Bygga ordförråd

Jaramba - Bygga ordförråd för förskolebarn

Under förskoleåren erövrar barnet språket.
 I Jaramba finns massor av bilderböcker och 
ordspäckade lekar.

Kreativt skapande

Jaramba - Kreativt skapande för förskolebarn

Fritt skapande såväl som att följa instruktioner är utvecklande. I Jaramba får
 förskolebarn prova, våga, forska och upptäcka.

Och en massa lek

Jaramba - Massor av lek för förskolebarn

För förskolebarn är leka och lära samma sak. Det är i leken som barnen gör kunskap till sin egen och med Jaramba blir den både rolig och meningsfull.

 

Med de spellistor jag skapat hoppas jag väcka barnens intresse och hålla det kvar. Spellistorna ska vara roliga, spännande och meningsfulla.

Lisa Hellström - Curator, Jaramba

 

Pris

Jaramba är en prenumerationstjänst som kostar från 49:-/mån. Man kan utan förbehåll testa appen en månad gratis! Oavsett vilken prenumeration man väljer så betalar man inget förrän efter 30 dagar. Ingen bindningstid. Avsluta när man vill. Byt prenumeration när man vill. Läs mer på www.jaramba.se/valj-prenumeration

Ladda ner i Apple Store Ladda ner på Google Play

Jaramba’s vision

Vi vill göra Jaramba till den bästa tjänsten för barn i förskoleåldern.

Vi vill göra det lekande lätt att bygga sitt första ordförråd. Små barn har en otrolig kapacitet för att lära sig språk. Forskning visar också att det är viktigt att bygga ordförrådet tidigt. Det finns ett tydligt samband mellan ordförrådets storlek innan skolstart och skolresultat långt upp i åldrarna 1.

Med Jaramba vill vi ge förskolebarn ett instrument där de själva kan bygga sitt ordförråd. Där de kan styra takten, följa sitt eget intresse och samtidigt ha riktigt roligt. Det är vår utmaning.

De yngsta barnen kan inte läsa än och tänker inte så inrutat som vi vuxna. En bra barntjänst måste därför fungera intuitivt och följa barnens intresse. För att skapa ett fungerande gränssnitt har vi löpande testat tillsammans med barngrupper i förskolan.

Vi har sett att barnen hela tiden måste utmanas på rätt nivå. Lite svårare hela tiden. Och när det gäller läsning så har föräldrar och barn tidigare läst böcker tillsammans. Men det är inte alltid som tiden räcker till för det numera. Undersökningar visar att högläsning för barnen inte alls är lika vanligt som tidigare 2.

Det är här Jaramba gör skillnad. Tjänsten blandar berättande av olika medieslag med pedagogiska spel och aktiviteter. Det är en streamingtjänst som hela tiden förändras och förnyas. Allt sker på samma skärmbild och svårighetsgraden förändras i takt med att barnen utvecklar sina färdigheter.

1Ordförrådets betydelse för läsning – Christina Wiklund, Linköpings Universitet
2YouGov 2012

PERMALÄNK: Sveriges största lek & lär-app för förskolebarn

]]>
https://ominter.net/app-for-forskolebarn-jaramba/feed/ 0
Så här spelar du in skärmen på iPhone, iPad eller iPod touch https://ominter.net/sa-har-spelar-du-in-skarmen-pa-iphone-ipad-eller-ipod-touch/ https://ominter.net/sa-har-spelar-du-in-skarmen-pa-iphone-ipad-eller-ipod-touch/#respond Fri, 05 Jan 2018 18:02:25 +0000 https://ominter.net/?p=4621 i iOS 11 kan du skapa skärminspelning med ljud på iPhone, iPad och iPod touch. Så här spelar du in skärmen på iPhone, iPad eller iPod touch. Det var många nyheter som kom i och med lanseringen av iOS 11 och flera nya nyttiga verktyg för iPhones och iPads presenterades. Uppdateringen innehöll flera användbara funktioner som har gjort […]

PERMALÄNK: Så här spelar du in skärmen på iPhone, iPad eller iPod touch

]]>
i iOS 11 kan du skapa skärminspelning med ljud på iPhone, iPad och iPod touch. Så här spelar du in skärmen på iPhone, iPad eller iPod touch.

Det var många nyheter som kom i och med lanseringen av iOS 11 och flera nya nyttiga verktyg för iPhones och iPads presenterades. Uppdateringen innehöll flera användbara funktioner som har gjort enheterna mer användbara. Bland annat så presenterades “Fil” -appen där du kan organisera filer som du sparat på iCloud Drive och iDevices. En annan funktion som kopplats på är “TV” -appen som samlar streamingtjänster så som SVT, Netflix och Viaplay på ett och samma ställe.

Den nya funktionen och förbättringen i iOS 11 som detta inlägg handlar om är uppdateringen av den inbyggda skärminspelaren. De flesta vet att de gamla operativsystemen endast lät dig ta skärmdumpar, skärmbilder eller så kallade screenshots. Men den nya funktionen kan du spela in skärmen på ett helt nytt sätt utan att använda utomstående appar. Så här spelar du in skärmen på iPhone, iPad eller iPod touch.

Skärminspelning

 1. Lägg till Skärminspelning på Kontrollcenter. Gå till Inställningar > Kontrollcenter > Anpassa reglage och tryck på  bredvid Skärminspelning.
 2. Öppna Kontrollcenter.
 3. Tryck på  och vänta sedan på tresekundersnedräkningen. Om du vill spela in ljud samtidigt med skärminspelningen också trycker du hårt på  och trycker sedan på Mikrofonljud.
 4. Du stoppar inspelningen genom att öppna Kontrollcenter och trycka på . Eller tryck på det röda statusfältet längst upp på skärmen och tryck på Stopp.

Du hittar din skärminspelning i appen Bilder.

Så här spelar du in skärmen på iPhone, iPad eller iPod touch

Så här redigerar du videor på din iPhone, iPad, iPod touch

Källa: https://support.apple.com/sv-se/HT207587

I appen Bilder kan du ändra längden på din video eller göra så den spelas långsammare direkt från iPhone, iPad, iPod touch eller Mac.

Har du en video som är för lång för att skicka via Mail eller Meddelanden? Eller det kanske bara är en viss del av en video du vill dela med vänner och familj? Med appen Bilder kan du ändra start- och sluttid och göra videon kortare.

 1. Öppna appen Bilder och tryck på den video som du vill redigera.
 2. Tryck på Redigera.
 3. Flytta reglagen på båda sidor av videons tidslinje för att ändra start- och stopptid.
 4. Förhandsvisa din video genom att trycka på 
 5. Tryck på Klar och tryck sedan på Spara som nytt klipp.

I Bilder på iPhone, iPad och iPod touch sparas dina redigeringar som en ny video så att du kan använda både den långa eller korta versionen när du vill.

Läs också: iPhone – Ta skärmdumpar i Safari & redigera

PERMALÄNK: Så här spelar du in skärmen på iPhone, iPad eller iPod touch

]]>
https://ominter.net/sa-har-spelar-du-in-skarmen-pa-iphone-ipad-eller-ipod-touch/feed/ 0