Onlinespel – ett socialt fenomen

Internet, sociala medier och onlinevärlden i sig kan vara svår att förstå sig på för de som inte uppehåller sig i denna sfär. Många som tillbringar mycket tid med att spela spel på datorn eller på konsol, möts ofta av fördomarna att det är asocialt och att man inte träffar riktiga människor när man sitter klistrad framför skärmen. De som spelar olika spel online vet dock att så inte är fallet. Att spela online är socialt och man lär sig kommunicera och samarbeta med människor över hela världen, under tiden som man kämpar mot samma mål. När man i slutet lyckats nå sina mål har man kunnat knyta vänskapsband med nya människor från länder man aldrig besökt, kanske lärt sig ett nytt språk och dessutom fått någon kunskap om främmande platser – allt annat än asocialt!

Onlinespel finns i många olika varianter och du bygger upp olika relationer till de andra spelarna genom vilka typer av spel du väljer att spela. När du spelar ensam mot flera andra tävlanden i poker kan du ändå ta del av gemenskapen genom att chatta och småprata med dina motståndare. Att kunna snacka bort motspelarna är en av många strategier vid pokerbordet. Poker är ett exempel där du spelar socialt med flera andra, utan att spela tillsammans med andra. Om du spelar det populära World of Warcraft kan du välja att spela PvE, då du spelar i grupper om 5, 10 eller 25 personer mot en datorstyrd fiende; eller att spela PvP där du tillsammans med dina lagkamrater spelar mot andra lag av spelare. I World of Warcraft och många andra MMOPRGs handlar det mycket om att hitta andra spelare och lära sig spela som ett lag, där varje karaktär är viktig för hela gruppens överlevnad. De som tillbringar mycket tid med denna typ av spel lär sig därför både vikten av sin egen roll i gruppen, men också vikten av att fungera tillsammans med andra i lag.

Andra populära spel online är Starcraft II, Counter Strike, Hearthstone och Overwatch, där Starcraft och Hearthstone är olika former av strategispel och de två andra är multiplayer shooting-spel. Dessa spel har alla blivit populära e-sporter där spelare möts i live-turneringar över hela världen med miljontals tittare som följer spänningen både på plats och via stream. Förutom de uppenbara sociala momenten i själva spelet kan alltså onlinespel fungera som ett incitament till att faktiskt åka och träffa andra likasinnade människor under turneringar och festivaler. Musikintresserade har kunnat gå på konserter under flera hundra år, idrottsintresserade har kunnat se på tävlingar lika länge, så varför kan inte datorintresserade också följa sitt intresse live tillsammans med andra?

SOURCE: Wikimedia Commons
SOURCE: Wikimedia Commons

Idag pekar dessutom allting på att onlinespel via datorn, konsol eller smartphone blir mer och mer populärt hos både tjejer och killar. E-sportare når rockstjärnestatus och tjänar mångmiljonbelopp i både sponsring och prispengar, vilket pekar på branschens popularitet. Världen av onlinespel är spännande och expansiv med plats för många nya idéer och spelformer. I framtiden kan man räkna med att e-sport och onlinespel integrerar Virtual reality, vilket kommer bryta ned ännu fler barriärer mellan människor. Utvecklingen har gått rasande fort och det är minst sagt spännande att se vart tekniken kan ta oss i framtiden!