Att marknadsföra sin blogg

bra-innehall-2Oavsett vad man bloggar om så vill man oftast att ens innehåll ska bli läst av så många som möjligt. Även om syftet inte är att tjäna pengar på sin blogg så kan det vara kul med en stor publik.

Det kan tyckas finnas oändligt med inriktningar, strategier och olika vägar att gå när man vill marknadsföra sin blogg och det kan kännas lite överväldigande. På nätet finns det mycket bra och omfattande innehåll att ta till sig så i det här inlägget skrapar jag lite på ytan och ger några enkla grundprinciper som kan vara bra att Googla på.

Bra innehåll

Det absolut viktigaste är att skapa ett bra innehåll för sin målgrupp som man kan vara stolt över, då blir allt mycket lättare. Hur man skapar bra innehåll är något man blir bättre på genom att träna på det, så skriv mycket och gör det ofta!

Bra webbplattform

Plattformen man använder är av stor betydelse, själv använder jag WordPress vilket jag kan rekommendera. Att ha en enkel, snabb och responsive blogg ger dig större chanser att lyckas.

Bra verktyg för social media

Nästa steg kan vara att utrusta sin blogg med verktyg för social media, framför allt ska det vara enkelt att kunna gilla och/eller dela innehållet på t.ex. Facebook, Twitter, Google+ Pinterest, och Linkedin beroende på vilken typ av blogg du driver. Själv har jag valt att koncentrera mig på de tre förstnämnda.

SEOBra sökmotoroptimering

Man kan lägga mycket tid och pengar på att göra sin blogg sökmotorvänlig, googla på SEO så kommer huvudvärken snabbt. Försök att läsa på lite om grunderna för att lära dig att använda rubriker, ingresser och taggar rätt. Sedan är egentligen det enklaste att använda en bra plugin till sin plattform och följa stegen, det kommer man långt med för att göra sin blogg skapligt omtyckt av sökrobotar. Jag använder mig främst av Yoast WordPress SEO, ett kompetent tillägg som täcker in de flesta vinklar.

statistikMät resultaten

Man kan få massor med bra information som gör det lättare att lära känna sina läsare. Man kan t.ex. ta reda på vilka inlägg dina läsare gillar, vilken tid på dygnet de läser, hur ofta de läser, hur de hittade till ditt inlägg, hur länge de stannar och så vidare. Om man känner att Google Analytics (BÄST) blir lite överväldigande så brukar det oftast finnas några något enklare plugins att installera till de flesta webbplattformer. Kolla in vad som finns till WordPress.

Om man är beredd att satsa en slant på att optimera sin marknadsföring så finns det mängder med hjälp att få, kolla t.ex. in www.webpower.se. De hjälper till med allt från strategi och produktion till analys och uppföljning.

Du gillar kanske också...