Få bättre batteritid i iPhone

På webben kan man hitta mängder med tips & trix för hur man sparar batteritid på en iPhone eller iPad. Många av tipsen tummar ofta en del på funktionerna och användandet av en iPhone. Här följer en lista med utvalda tips om hur man kan förlänga batteritiden utan att göra telefonen oanvändbar.

laddkabel-webb

Kolla om batteriet är utslitet och dåligt.

Det kanske är så att batteriet är dåligt och sönderladdat, kolla det först! Öppna Inställningar –> Batteri. Längst ned finns statistik för hur många timmar du har använt telefonen, aktivt och i vänteläge. Om man har 87 procent batteri kvar och har aktivt använt telefonen i 2 timmar och 16 minuter bör man få ut runt 15 timmar vilket kanske inte är så illa.

Läs Allmän batteriinformation hos Apple.

Ladda rätt!

Batteriet har ett begränsat antal laddningscykler och kan så småningom behöva bytas ut. Varje gång du sätter i och tar ut sladden så har du mer eller mindre förbrukat en laddningscykel.

Att hålla på och småladda då och då försämrar snabbt hälsan på batteriet. Helst så ska batteriet ner till 0% innan man laddar fullt igen, men det är det ingen som orkar tajma så att ladda varje eller varannan natt håller gott nog.

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]

Aktivera Strömsparläge

Foto-2015-10-25-12-22-49-2

Med IOS 9 eller senare så finns ett strömsparläge vilket (enligt Apple) ska ge Iphone tre timmar extra batteritid. När batteriet når 20% frågar den automatiskt om du vill slå på strömsparläge. Det går även att slå på detta manuellt i Inställningar –> Batteri.

Med Strömsparläge aktiverat stängs ett gäng bakgrundsprocesser av. T.ex. så hämtas inte e-post eller pushmeddelanden, Hey Siri fungerar inte, automatiska uppdateringar stängs av och vissa visuella effekter stängs av.

[symple_skillbar title=”Effekt:” percentage=”90″ color=”#339966″ show_percent=”false”]

Sänk ljusstyrkan

Foto 2015-10-25 11 54 04

Försök att hålla ljusstyrkan satt nära eller hela vägen i botten, det fungerar oftast bra om inte det är väldigt ljust där du befinner dig. Om inte annat så är det en vanesak. Detta sparar mycket batteritid!

Du ändrar ljusstyrkan i Kontrollcenter (svep uppåt från botten av skärmen). Det kan även vara en bra idé att stänga av Automatisk ljusstyrka under Inställningar -> Visning och ljusstyrka.

[symple_skillbar title=”Effekt:” percentage=”90″ color=”#339966″ show_percent=”false”]

Se vilka appar som äter batteritid

Foto 2015-10-25 11 37 59

Under Inställningar –> Batteri kan man se hur stor andel av strömförbrukningen som olika appar står för. Det kanske är någon app som drar väldigt mycket ström trots att du inte använder den särskilt mycket.

Testa då att stänga av bakgrundsaktivitet för den appen under Inställningar -> Allmänt -> Bakgrundsuppdateringar. I värsta fall, radera skiten i inväntan på att det kommer en uppdatering som åtgärdar problemet.

[symple_skillbar title=”Effekt:” percentage=”55″ color=”#ffff00″ show_percent=”false”]

Stäng av push och autohämtning för e-post

Foto 2015-10-25 20 49 46

E-post stjäl batteritid när det hämtas e-post.

Schemalagd hämtning av e-post drar mycket ström! Då hämtas e-post var 3:e, 5:e eller vad man än väljer. Använd inte detta.

Hämtning via push drar tämligen lite ström men allra bäst är manuell hämtning. Det vill säga att appen hämtar e-post varje gång du öppnar appen och har den aktiv. Om du använder den inbyggda appen Mail så ändrar du detta under Inställningar -> E-post, kontakter, kalendrar.

[symple_skillbar title=”Effekt:” percentage=”60″ color=”#ffff00″ show_percent=”false”]

Snabbare autolås

Foto 2015-10-25 11 58 52

Som jag varit inne på så drar hög ljusstyrka mycket ström. När skärmen är på så förbrukas mycket ström, oavsett vad du gör. 99,9% av gångerna släcker jag skärmen manuellt. Om du inte gör det så bör du sätta autolås till kortast möjliga tid under Inställningar –> Allmänt –> Autolås.

[symple_skillbar title=”Effekt:” percentage=”25″ color=”#ff9900″ show_percent=”false”]

Stäng av bluetooth

Foto 2015-10-25 12 01 14

Bluetooth kan dra en del ström men inte avsevärt mycket. Om du använder t.ex. handsfree i bilen eller trådlösa hörlurar så kan bluetooth lika gärna vara på. Om inte så stänger du enklast av det i Kontrollcenter (svep uppåt från botten av skärmen).

[symple_skillbar title=”Effekt:” percentage=”25″ color=”#ff9900″ show_percent=”false”]

Stäng av Airdrop

Foto 2015-10-25 12 06 46

I Kontrollcenter kommer man snabbt åt att stänga av Airdrop, tryck på Airdrop och välj Av. Om man inte använder detta så ofta så kan det lika gärna vara avstängt.

[symple_skillbar title=”Effekt:” percentage=”25″ color=”#ff9900″ show_percent=”false”] [td_smart_list_end]
[symple_divider style=”solid” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]

Fler tips till dig som vill tillgodoräkna varje sekund

Listan kan göras lång om vad det är som drar mycket ström i en iPhone. Om du vill nörda ner dig ordentligt för att spara varje dyrbar sekund så hittar du en tämligen komplett lista hos Macworld – 27 tips som ger galet mycket bättre batteritid på Iphone.

”Många bäckar små” ger bättre batteritid men genom att stänga av för många funktioner så slutar din iPhone att vara en iPhone.

Fortfarande inte nöjd? Sälj din iPhone (smartphone/dator) och köp en Nokia 3210 (telefon) istället och sitt där med snake och SMS 😉

[symple_divider style=”dashed” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]

Denna artikel har skrivits som svar på en läsarfråga:

[symple_testimonial by=”Läsarfråga” fade_in=”true”]-”Hej. Jag hör ofta folk klagandes på den värdelösa batteritiden på deras jävla skit iPhone’s och jag blir besviken, själv har jag över 50% varje kväll inför laddning! Jag tycker att jag använder min telefon väldigt flitigt varje dag… Hur kan de va så att bara mina telefoner håller så mkt bättre än andras?

Använder jag verkligen min telefon så mkt mindre än alla andra? Ja kanske, MEN jag har även stängt av lite funktioner som förbättrar batteritiden. Jag söker en samlad guide att hänvisa bittra iPhone-användare till med alla tipps å tricks för å spara batteri utan att behöva tumma på användandet.”[/symple_testimonial]

[symple_spacing size=”10”]

Har du också frågor och funderingar?

Fråga på!

Du gillar kanske också...