Så jobbar du bäst hemifrån

Är du en av de som gått över till hemmakontor under det gångna året? Efter de stora omställningarna på arbetsmarknaden har vi upptäckt hur mycket det egentligen går att göra via nätet, men också hur tråkigt och distanserat det kan kännas att bara träffa människor virtuellt. Samtidigt som vi är tacksamma för dessa teknikens framsteg kan det kännas alienerande att inte få fysisk kontakt, att inte kunna vända sig till sin kollega med en liten snabb ”Vad tror du om matchen ikväll”-distraktion.

Istället upplever många att gränsen mellan jobb och arbete blir allt suddigare, man glömmer bort att byta från pyjamas eller ta en dusch, och sovmorgnarna blir allt längre. Samtidigt sparar man in pendlingstiden och blir mer effektiv när man inte blir avbruten med småprat från sina kollegor hela tiden. Vad ska vi ta med oss in i framtiden av dessa nya lärdomar?

Vikten av rutiner

Något som många snabbt får lära sig när man går över till att jobba hemifrån är att man måste behålla sina arbetsrutiner trots allt. Det finns alla möjligheter att bli mer effektiv på hemmakontoret, men då krävs det disciplin och goda rutiner. En ren arbetsyta, som helst inte är köksbordet, och fasta klockslag för dina arbetspass är en bra start. Arbeta gärna i kortare skift på 30–40 minuter och sätt en timer där du inte tittar på telefonen eller surfar på nätet. Om du vet att skiften är korta blir det lättare att koncentrera sig.

Sträck på benen, hoppa upp och ned och slappna av med något du tycker är kul under 10 minuter mellan varje skift. Du kommer inte behöva spendera lika många timmar för att få samma saker gjorda om du tar kontroll över dina rutiner.

Fokusera på en sak

Även om man gillar att ha många projekt på gång samtidigt visar forskning att vi blir mer effektiva när man bara fokuserar på en enda sak åt gången. Skriv en lista med det som ska bli gjort under dagen eller veckan, och ordna dem sedan enligt prioritet. Ta tid för det du tycker är kul innan och efter du har arbetat. Det är helt okej att slå sönder en timme på Youtube, spela eSport spel eller scrolla på Facebook så länge du stänger ned dessa sajter och sedan fokuserar på en enda sak när du väl arbetar.

Motionera och upprätthåll hälsan

Eftersom man förlorar en stor del av vardagsmotionen när man utför alla sina sysslor i hemmet är det desto viktigare att man aktivt beger sig ut på promenader eller följer ett träningsprogram i hemmet. Aktiviteter och rörelser är inte bara viktigt för din fysik, utan också för din mentala hälsa. Att låta arbetsdagen ta slut efter ett visst antal timmar är viktigt – och då göra tid för avslappning. Spela nätcasion på någon av de spelsajterna som är listade på NetentCasinoList.se, titta på Netflix, ta en löprunda eller laga en riktigt god middag som belöning för att du varit effektiv under dagen. Ta hand om dig själv, även om det bara är du som behöver se dig i spegeln. En dusch och ett ombyte så är man redo att ta sig an ännu en dag!

 

Du gillar kanske också...