Trådlöst internet i bilen

[symple_box color=”red” fade_in=”true” float=”center” text_align=”left” width=”100″]

Läs också: WiFi i bilen (Nov 6, 2016)

[/symple_box]

[symple_spacing size=”30″]

Att ha ett trådlöst nätverk med internet i bilen kanske känns overkill när man ändå har 3G eller 4G på telefonen men det kan ha sina fördelar. T.ex:

[vc_row][vc_column width=”1/2″]

4G – Du kanske befinner dig inom täckning för 4G och då är det inte fel med ett 4G modem i bilen för att komma upp i grymma hastigheter.

AirPlay – Om du har AUX/3.5mm uttag i bilens stereo kan du även koppla in en Apple Airport för att trådlös streama musik i bilens högtalare.

Surfplatta – Surfa med din surfplatta som inte har 3G utan endast wifi.

Streaming – Streama film till din surfplatta som inte har 3G, bra barnvakt i baksätet!

[/vc_column][vc_column width=”1/2″]

Jobba – Förvandla din bil till ett rullande kontor, med wifi och 4G behövs kanske inte mycket mer. Men vad sägs om nätverksskrivare i bagageutrymmet eller varför inte en NAS-server!

Barnvakt – Surfplattor, smartphones eller andra bärbara konsoller som barnen leker med i baksätet på bilen blir oftast roligare med en internetuppkoppling.

Grupp – Ibland kan det vara till fördel om man kan vara flera i samma trådlösa nätverk för att t.ex. spela spel eller byta bilder.

ZalandoFashionConceptCar_FrankHerzog_4_2

zalando.se – Fashion Concept Car

[/vc_column][/vc_row]

Coola koncept som bl.a. bygger på wifi

Det finns en hel del galna projekt som bygger på wifi i bilen med olika infotainment-system. 

Tesla har inte mindre än en 17″ skärm i instrumentbrädan för att styra bilfunktioner och surfa på webben. Audi erbjuder ett system de kallar ”Audi connect” som gör bilen till en rullande wi-fi hotspot. VW’s ”CrossBlue Concept” erbjuder en iPad mini installerad i instrumentbrädan.

Europas största garderob, zalando.se har gjort en helt galen konceptbil de kallar ”Fashion Concept Car”. Företaget satsar stort på marknadsföring i många kanaler och tanken bakom denna bil är att visa upp Zalandos vision av framtidens mobila shopping, då man ska kunna göra sina modeinköp smidigt från bilen. Kolla in videon.

Installera själv

Har personligen inte testat att installera Wifi i bilen ännu men har skissat en del på hur man skulle kunna gå tillväga. Man kan göra det väldigt enkelt utan ingrepp eller gömma undan prylarna som krävs för en snyggare/osynligare installation.

Det finns säkert dyra och fina wifi-mackapärer för bilar som är tillverkade av ädelstenar från månen som installeras av auktoriserade ingenjörer på konsultlöner. MEN… man kan själv installera WiFi i bilen för under 1000-lappen utan större förkunskaper. Kostnader för själva internetuppkopplingen tillkommer självfallet alltid.

Snabb och enkel installation av Wi-fi med mobilt bredband

Det finns lite olika alternativ på marknaden för att enkelt få till WiFi med internet i bilen. Dessa två exempel skulle jag inte kalla någon direkt installation utan snarare ”plug n play”. Det vill säga ”stick-i-kontakterna-så-fungerar-det”. Välj det alternativ som passar dig bäst.

dovado_go_4g3g_mobil_tradlos_router-22924344-frntlUSB-modem

Ett 12-volts 3G/4G-modem med inbyggt wifi som är anpassad för att använda ett USB-modem från de flesta svenska mobila bredbandsleverantörer. För denna lösning rekommenderar jag Dovado Go 3G/4G-router eller Dovado Tiny 3G/4G-router. Bägge dessa kräver en 12v-adapter för att kunna drivas av bilens elsystem. Dovado Go är dessutom självförsörjande via batteri i upp till 10 timmar.

4grouterEn mobil, batteridriven 4G-router

Denna typ är skapat för att kunna ha med sig överallt, så varför inte i bilen? Du kan koppla upp upp till 10 personer/enheter samtidigt och surfa var som helst där det finns täckning. Den drivs på batteri som kan laddas via usb-kabel till bilen 12v-uttag. Denna köps enklast via någon av de leverantörerna som listas längre ned i artikeln men finns även att köpas löst utan abonnemang, kolla då t.ex. prisjakt.nu eller pricerunner.se.

AirPlay – Streama musik trådlöst till bilens stereo.

(Detta förutsätter att din bil har AUX-ingång till stereon)

airportextremeTack vare Apples Airplay kan man från sin iPhone eller iPad trådlöst streama musik till andra ljudkällor. För att kunna använda Airport behöver man antingen en Apple TV eller en Apple Airport Extreme. I detta fall är Airport Extreme det självklara valet.

Apple Airport Extreme kan inte drivas på 12 volt (bilens spänning) utan kan endast drivas på 230 volt. Det finns dock en lösning, nämligen en spänningsomvandlare. Finns t.ex. på Biltema för ynka 249:-

Du behöver alltså wifi med mobilt bredband som beskrivits i denna artikel, en Apple Airport, en spänningsomvandlare och en AUX-kabel att koppla mellan Airport’en och bilens stereo. Dessa prylar kräver lite plats och kan inte gömmas i bilens hanskfack lika lätt som en mobil 4G-router. Om du är lite händig så fixar du det själv, annars kan i princip vilken bilverkstad som helst anlitas för att gömma undan dina prylar på ett snyggt sätt.

Svenska mobila bredbandsleverantörer.

Dessa erbjuder USB-modem samt mobila, batteridrivna 4G-router’s.

[vc_row][vc_column width=”1/4″]

Telia

[/vc_column][vc_column width=”1/4″]

Tre

[/vc_column][vc_column width=”1/4″]

Telenor

[/vc_column][vc_column width=”1/4″]

Bredbandsbolaget

[/vc_column][/vc_row]

Fler bra leverantörer finns så klart, på prisjakt.nu kan du enkelt jämföra större delen av svenska leverantörer.

Du gillar kanske också...