Månadsspara och investera på börsen enkelt online

Fler och fler svenskar månadssparar i fonder och aktier. Privatekonomi har gått från att vara någonting som enbart diskuterades av människor inom finansbranschen till någonting som nästan liknar en hobby för många. Men för den som är intresserad av att börja månadsspara och investera kan det vara svårt att veta var man ska börja.

Detta är inte så konstigt. Aktiemarknaden är komplicerad och det finns en hel del information som är svår att förstå om man aldrig har köpt aktier eller fonder tidigare. I den här texten så kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att ta dina första steg ut på den finansiella marknaden. Vi kommer även att förklara hur man gör för att enligt forskning lyckas bäst på börsen.

Aktiemarknaden

Aktiemarknaden är vad som får den finansiella världen att snurra. Idag så har många länder en egen aktiemarknad och Sverige är inget undantag. Aktier är komplicerade men kan kort och gott förklaras som små andelar av ägarskap inom ett företag. Om du då exempelvis köper en aktie i Volvo så äger du nu den lilla delen av Volvo. Om priset för aktien står högre i framtiden så kan du sedan sälja aktien och på så sätt har du tjänat lite pengar.

Aktier går upp i värde när fler köper aktien och går ner i värde när folk säljer. Priset baseras således ofta på spekulation och att företaget kommer vara större i framtiden, men även valutakurser, nyheter och händelser i omvärlden samt en hel del andra saker påverkar aktiepriser.

Aktier är oerhört komplicerade och är ett sätt man kan tjäna stora pengar. Samtidigt så är det svårt som nybörjare att lyckas med aktier direkt och det är lätt hänt att man blir avskräckt. Ett tips om du är intresserad av att börja med aktier är att läsa böcker kring hur man lyckas, samt att du går långsamt framåt.

Fonder

Fonder är också ett oerhört populärt sätt att spara på. Svenskarna har sparat i fonder sedan 80-talet och idag så är det väldigt vanligt. När man köper en fond så lägger man in en summa pengar i en pott. Denna samlas sedan ihop med alla andra som äger andelar i fonden. Fondförvaltarna investerar sedan pengarna i aktier och när värdet på aktierna i fonderna går upp stiger också värdet på andelarna som du äger.

Att äga fonder är ett ypperligt sätt att månadsspara på. På så sätt så kan du få avkastning på dina pengar samtidigt som du själv inte behöver lägga ner tid och energi på att undersöka vilka aktier som passar bäst för dig.

Tänk på att spara långsiktigt

Att spara långsiktigt är det absolut viktigaste man måste ha i åtanke. Forskning visar att de som konsekvent sparar varje månad, samt tar det lugnt och inte säljer i panik är de som får bäst avkastning över tid. Genom ett långsiktigt tänk så behöver man inte heller oroa sig över dagliga kursförändringar. En nyttig tumregel är att inte investera pengar som du kan behöva på minst 5 år.

Du gillar kanske också...