Spela klassiker som harpan och patiens online

Vi har alla våra favoritspel från när vi var barn. Och det är nog många av oss som kunde sitta i timmar och spela patiens i timmar, både vid datorn och för hand. Men att spela patiens behöver inte enbart vara ett barndomsminne, utan passa på att ta upp patiens igen.

Hur fungerar patiens – Harpan

Vare sig man spelat patiens under lång tid eller är nybörjare kan det vara trevligt med en liten uppfräschning kring hur det faktiskt går till. Patiens är ett spel som man spelar själv, man kan antingen spela för hand eller på en dator eller mobil. Allt man behöver är en vanlig kortlek.

Spelar man online eller på mobilen så fixas själva spelplanen av sig självt, spelar man däremot förhand så börjar man med att lägga ut sju högar med kort, där korten stegrar i antal kort i varje hög. Så i den högen längst till höger ligger det sju kort och den längst till vänster enbart ett kort. Du vänder upp det översta kortet i varje hög så att det är synligt. Sedan är det bara att börja spela

Spela gör du genom att försöka bilda fyra nya högar med ess längst ner i botten på varje hög. Du plockar antingen kort från korthögen eller så kan du flytta på de korten som är på spelplanen redan. Du kan lägga kort i fallande ordning på varandra, och försöka få fram de korten som är dolda.

Positiva hälsoeffekter med patiens

Att spela eller lägga patiens som det också heter är faktiskt någonting som inte enbart är ett tidsfördriv utan också har många andra vinster. Att lägga patiens är faktiskt bra både för själen och hjärnan. Dels så har vår hjärna ett stort behov av pauser från de som distraherar hos i vardagen, där kan att lägga patiens vara ett fantastiskt sätt att få paus från detta. Möjligen att det är ännu bättre effekt om man lägger det förhand och då också får en naturlig skärmpaus.

Man har länge kallat kortspel för hjärngympa och det är också en av de positiva effekter som finns med att just lägga patiens. Hjärnan får arbeta med en annan form för tänkande en vad vi vanligtvis använder hjärnan till. Du får använda ditt korttidsminne också som dessutom är bra att träna.

Något annat som vi tränar med patiens är vår koncentration. Patiens är ett spel som kräver att man är koncentrerad enbart på spelet. Och i en tid där vi har så många olika bollar i luften och många trådar som drar i olika ändar är det väldigt bra att träna hjärnan att koncentrera sig på en enda grej under en period.

Patiens är även ett spel som varken behöver gå fort eller stressa fram. Det gör också att vi kan få ner stressnivåerna av att koncentrera oss på en sak under en längre period som inte nödvändigtvis måste gå fort eller stressas. Dessutom får vi också träna vårt logiska tänkande

Du gillar kanske också...