Vad är och hur fungerar en Bitcoin-plånbok?

När man väl gjort sin efterforskning kring kryptovalutor och Blitcoin lämnas många ofta förundrade kring vad en Bitcoin-plånbok är för något. Som du säkert själv förstått är det inte en vanlig läderplånbok som man stoppar betalkort och kontanter i. Vad en Bitcoin-plånbok är och hur de fungerar går vi igenom här.

Men först: Vad är Bitcoin?

Innan vi går vidare blir det enklare för både oss och dig att förstå vad en Bitcoin-plånbok är om man förklarar vad själva kryptovalutan är för något. Rent kortfattat är det en av tusentals kryptovalutor som cirkulerar på internet. Kryptovalutor är cybervalutor, alltså valutor man kan handla med på nätet. Bitcoin skapades i januari 2009 och kom genast att bli den mest välkända kryptovalutan. Vem som skapade Bitcoin är än idag ett mysterium. Till skillnad från statligt utgivna valutor drivs Bitcoin av en decentraliserad myndighet.

Vad definierar en Bitcoin-plånbok?

Okej, nu har vi förklarat vad kryptovalutan Bitcoin är. Då är nästa steg vad en Bitcoin-plånbok är. Vanligtvis kallar man det för Bitcoin-wallet förresten, men vi har valt att förenkla det här genom att benämna det på svenska.

Precis som med vilken annan valuta som helst handlas även Bitcoin med. Därför möjliggör Bitcoin-plånböckerna att man sänder och mottar kryptovalutan genom att följa det så kallade Bitcoin-protokollet. Plånböckerna man använder till Bitcoin transaktioner är rätt komplicerade program som är svåra att förstå för alla som inte är tekniska proffs. Med det menar vi även att de inte behövs förstås grundligt för att använda dem.

Om du vill handla med Bitcoins med hjälp av en handelsplattform kan du till exempel göra det via Bitcoin Evolution Logga in. Då behöver du nämligen inte känna till hur plånböckerna fungerar in och ut. Istället använder du dig av en kryptohandelsprogramvara som analyserar marknaden i realtid och visar exakta handelssignaler så att du ska kunna handla rätt.

Låt oss fokusera på Bitcoin-plånböckerna igen, för dig som fortfarande är nyfiken. Det säger sig själv att Bitcoins inte lagras i en plånbok på samma sätt som dina fysiska kontanter lagras i din fysiska plånbok. All Bitcoin finns nämligen redan registrerat i blockchain!

Är det säkert att använda sig av en Bitcoin-plånbok?

Precis som du bör förvara dina mynt och sedlar i en fysisk plånbok bör dina bitcoins också lagras i en plånbok, fast digitalt. Dessa plånböcker kan vara baserade på en programvara eller vara webbaserad. Samtidigt kan du förvara dina Bitcoins på din mobil om du föredrar detta.

Men kan man känna sig säker när man använder sig av en Bitcoin plånbok då? Vi påstår detta ja. Svaret varierar dock såklart hur väl du hanterar din Bitcoin-plånbok. En Bitcoin-plånbok innehåller en uppsättning privata nycklar. Utan dessa kan du inte komma åt dina Bitcoins. Med det sagt förstår du säkerligen att om du mister dessa nycklar och får de stulna är det inte längre säkert. Men det handlar såklart om sunt förnuft och att du tar väl hand om dina Bitcoins-nycklar precis som du passar på din plånbok och dina betalkort. Hanterar du din Bitcoin-plånbok på rätt sätt är det säkert att använda den.

Du gillar kanske också...