Windows 10-uppdateringar

Det finns fortfarande massor av Windows 10-uppdateringar som skickas ut till alla miljoner användare som använder Windows 10. En större andel av konsumenterna föredrar fortfarande och använder fortfarande den äldre versionen: Windows 7.

Mycket har hänt sedan Windows lanserade sitt största och bäst granskade system hittills i juni 2009. Sedan dess har det funnits ett stort antal nya uppdateringar, inklusive Windows 10, som den här gången var ett operativsystem som inte skulle köpas, men tvärtom var en enorm uppdatering för Windows. Men Windows 10-uppdateringen kom med en mängd nya funktioner.

Här är ett urval av de nya funktionerna som kom från Windows 7 / 8.1 till Windows 10.

  • Start-menyn
  • Cortana
  • Xbox-app
  • Förbättrad multitasking
  • Tryck på support
  • Continuum

Start-menyn

Övergången från Windows 7 till Windows 8 tillbaka i oktober 2012, det hela tog en mycket märklig vändning. Vi var i en tid då surfplattor och smartphones dominerade elektronikbranschen och hade så stor inverkan på marknaden att Microsoft kände sig tvungen att skapa något nytt och spännande som också kunde ge användare av smartphones och surfplattor. Det är här Windows 8 kom till världen. En Windows-uppdatering som folk glömmer sent. Det fanns otaliga problem med det, ingen startmeny bara en startmeny på hela skärmen. Så en återförening med en vanlig startmeny som du känner till den som återkom i Windows 10-uppdateringen var en glädjesyn för många.

Cortana

Känner du till Siri eller frasen ”Hej Google”? – Möt Cortana. Din nya personliga assistent direkt på din dator. Du kan använda Cortana för att prata om du snabbt behöver söka efter något, annars har du en dedikerad sökfunktion i aktivitetsfältet längst ner på skärmen där du direkt kan söka efter exakt vad du vill och skickas till bästa resultat via Microsoft Edge, även känd som den nya versionen av Internet Explorer. Resultaten kommer via sökmotorn Bing.

Xbox-app

Spelningen har blivit stor … Mycket stor. Det är därför Microsoft introducerade Xbox-appen för Windows 10 före lanseringen. På den här appen kan du komma åt dina vänner på Xbox live, dela dina troféer och komma åt några av dina favoritspel. Tyvärr var appen inte som förväntat och tyvärr har inte så mycket gjorts av den som annars förväntades. Men spel har kommit att stanna och Microsoft vet det också.

Förbättrad multitasking

En förbättrad multitasking-funktion är något som MacOS har varit känt under länge. Det bör visa sig vara inkluderat i Windows 10-uppdateringen där du kan ha flera stationära datorer samtidigt, det kan göra att du kan separera arbetsflödet på din dator. Du kan se på det som att ha två olika webbläsarfönster öppna där du kan minimera det ena och öppna det andra. Här fungerar det precis som ett nytt skrivbord där allt är snyggt och du kan ha konton på det ena och dokument i det andra till exempel.

Tryck på support

Tabletter och smartphones. Ja, alla vet mycket väl vad som är idag. Sedan uppdateringen av Windows 10 kom i juli 2015 har många olika datorer med touchfunktioner sett, som nu blev en funktion på grund av Windows 10-uppdateringen. Här såg du små fällbara bärbara datorer från Lenovo, ASUS och HP där det var möjligt att använda skärmen som ett verktyg. Flera av dessa modeller kan vikas eller alternativt kan skärmen tas bort. Detta introducerade Microsoft själv med sina egna bärbara datorer, även kända som Microsoft Surface.

Continuum

Windows 10-uppdateringen erbjöd också en ny funktion som heter ”Continuum” där Microsofts egna ord för den här Windows 10-uppdateringens nya funktion var ”Continuum: Se hur du använder din telefon som en PC”.

Syftet med funktionen är att du kan ansluta en telefon till din Windows-dator med ett kontinuum och använda den som en ”dator”. Men samtidigt kan du multitask. Så din telefon kör en dator på skärmen, men den fungerar perfekt med SMS, samtal och vad som helst.

Tabletläge

Speciellt för dessa hybridmodeller som är halv-tablet och dator är det en funktion som är avgörande för att den ska fungera när du kan sätta ifrån skärmen från ”datorn” så att säga.

Vad kommer att hända 2020?

Windows-uppdateringar för Windows 7 upphör att gälla den 14 januari 2020. Det innebär att Microsoft inte kommer att erbjuda support eller nya säkerhetsuppdateringar när nya brister finns i systemet.

Vad du kan förvänta dig av de kommande Windows 10-uppdateringarna: 20H1 heter.

  • Förbättrad Cortana
  • Förbättrade systemsökfunktioner
  • Mer information under ”Task Manager”

… Och mycket mer.

Du gillar kanske också...