Google Assistant allt mer människolik AI

Vid Googles mega-event ”IO” i maj 2018 fick världen veta att Googles AI assistent, Assistant, numera finns i fler än 500 miljoner enheter över hela världen och antalet växer fortsatt. Google Assistant kan nu i bakgrunden ringa frisersalonger och restauranger för att boka tid på uppdrag av användaren.

Efter IO både hyllar och varnar medier världen över Googles framgångar med sina AI-projekt. Googles sätt att spara mer tid åt människan lovordas men de slående människolika AI-robotarna sprider även oro.

Så här låter det när Assistant ringer en människa:

Möjligheter med AI och ML

Visst är det toppen att din Google Assistant kan fixa saker åt dig i bakgrunden medan du gör någonting annat. Men det kanske inte är där de största möjligheterna finns. Möjligheterna med artificiell intelligens och maskinlärning är stora inom många olika områden. Tänk självkörande bilar och hur trafik kan koordineras. Eller tänk hur ditt kylskåp beställer hem mat åt dig, mat som din Assistant lärt sig att du kommer att vara sugen på kommande dagar.

Vad är AI & ML?

Den kanske mest framträdande möjligheten är att kunna sortera och hantera extrema mängder information på ett sätt så att det blir greppbart för människan. Tänk dig att du har tillgång till en databas med olika typer av information om invånare i ett land, eller i Googles fall, världen. Det skulle vara väldigt svårt att kunna dra slutsatser med en vanlig sökmotor eller tabell.

AI kan sortera, dra komplicerade korsreferenser och presentera stora mängder information på ett överskådligt sätt. Detta är vad som händer just nu inom statliga myndigheter i bl.a. Sverige. Det är alltså inte bara företag som vill hantera telefonköer eller ha chatbots på sina hemsidor som utnyttjar möjligheterna. Läs om statens senaste AI-satsning på digital.di.se.

terminatorVerklighetens Skynet?

Terminator-filmernas profetia om en apokalyps där intelligenta och tänkande maskiner tar över världen kanske inte är helt osannolikt. I alla fall inte om man låter sig spekulera och botanisera i information om Googles historia och deras pågående framgångar inom AI-forskning.

Genom årens lopp har Google flera gånger ifrågasatts för datan de samlar på sig om världens befolkning. Det har ifrågasatts hur datan ska och får användas, svaren på de frågorna är lika många som olika. Den viktiga slutsatsen är kanske att information är makt och med denna mängd information om världens befolkning så är makten enorm. I fel händer eller i fel artificiell intelligens så kan verklighetens Skynet vara en större fara än vad någon kanske vågar tro?

gizmodo.com kan man läsa om hur AI-forskare och Googles egna anställda protesterar mot Googles pågående samarbete med amerikanska Pentagon, Project Maven. Googles AI-forskning i kombination med världens största militärmakt kan vara en farlig kombination.

AI är här för att stanna

Ai och ML är här för att stanna och miljarder spenderas på utveckling världen över, både statligt och inom den privata sektorn. Nya användningsområden dyker upp hela tiden och framtiden inom AI och ML formas medan du läser detta.

Det kommer inte bli något Skynet och världens undergång, jag måste i alla fall tro det. Jag måste tro på att människans självbevarelsedrift, omtanke för människan och det sunda förnuftet håller oss borta från det. Ett litet kvitto på det är arbetet bakom EU’s nya dataskyddslag, GDPR.

Spänn fast er och håll i er! Rusningen mot maskinernas större roll i samhället är full igång! Google är inte ensamma om att bidra i utvecklingen, det finns många fler aktörer som har muskler och resurser.

[symple_box color=”blue” fade_in=”true” float=”center” text_align=”left” width=”100%”]

Artificiell intelligens – Wikipedia
Artificiell intelligens (AI) (engelska: Artificial intelligence, även machine intelligence, MI) är intelligens som uppvisas av maskiner, till skillnad från naturlig intelligens (NI) som uppvisas av människor och andra djur. Det är också namnet på det akademiska studieområde som studerar hur man skapar datorer och datorprogram med intelligent beteende. https://sv.wikipedia.org/wiki/Artificiell_intelligens

[/symple_box]

 

Du gillar kanske också...