Gratis PDF-läsare med Adobe Acrobat

Portabelt dokumentformat, även känt som PDF. En filtyp som vi alla känner, hatar och älskar. Det är en filtyp som föddes för nästan 28 år sedan. PDF är mycket välkänt idag och används för många saker när du bland annat måste presentera dokument.

Download

Historien bakom PDF

Nytt dokument, skicka, öppna och läsa. På alla enheter och operativsystem ska det vara snabbt och enkelt. Åtminstone är det vad alla förväntar sig idag, vare sig det är dokument som överförs internt av SVT eller om det är en användarmanual för en köksapparat. Då är denna filtyp som används överallt också känd som Portable Document Format eller PDF.

Det finns egentligen inga användare som känner till magin eller ursprunget för denna unika teknik. Före PDF var en sak medgrundare av Adobe John Warnock, liksom ett stort elitlag med programmerare under namnet som inledde ett projekt känt som ”Project Camelot” i början av 90-talet.

De var tvungna att skapa ett filformat som kunde användas var som helst, det kan användas på och mellan Mac OS, Windows, UNIX och MS DOS operativsystem vid den tiden. Det var ingen lätt uppgift eftersom alla dessa system hade sina egna sätt att lagra och läsa saker.

Det väldigt stora problemet var att du först skulle kunna

  • Överför filerna mellan systemen
  • Få samma resultat på alla maskiner

Men det var en större uppgift för John Warnock och hans team. Problemet var att de hade skapat en fil som kallas PDF. Filen kunde dock bara skapa ett system i taget. Det gjordes på en Windows-maskin och öppnade den på en Mac-dator. Då var formateringen helt fel eller omöjlig att öppna.

1991 hade Warnocks team arbetat med projektet i över ett år och var nu redo med en intern demo. Därefter kunde de tillkännage version 1.0 av Adobe Acrobat, samma namn som den berömda gratis PDF-läsaren vi har idag. Det var världens första program som kunde visa dokument, precis som media ville visa upp sin produkt, ända ner till minsta pixel. Världens första PDF som löstes genom detta var en åtta sidor lång publikation av The Wall Street Journal från New York. Då var filsystemet en betald mjukvara jämfört med idag där det är en gratis PDF-läsare.

Under tiden efter att dagens gratis PDF-läsare Adobe Acrobat släpptes har många saker hänt. Nya alternativ som gör det möjligt för programmerare att skapa så kallade ”plugins” för programmet, visa pdf-filer i en webbläsare och funktionalitet med knappar och kryssrutor där kryssmarkering och svarsalternativ kan väljas. Men oavsett hur länge lyckas Adobe förhålla sig till den ursprungliga idén om systemet.

Adobe Acrobat: En gratis PDF-läsare uppnådde sin största milstolpe hittills

År 2007 släpptes den gratis PDF-läsaren till organisationen ”International Organization for Standardization” (ISO). Sedan dess har ISO kontrollerat specifikationerna med Adobe, var en del av det nya tillägget och gav teknisk input för den gratis PDF-läsaren.

Några år senare introducerades Adobe Acrobat DC (Document Cloud), där det är möjligt att spara sina PDF-dokument med den gratis PDF-läsaren och många andra nya innovativa tillägg som touch function interface, avancerad fontteknik, så att PDF-filen kan ta reda på hur du anpassar det typsnitt du har använt. Och det senaste skottet på stammen: 3D-stöd.

Med andra ord har arkitekter och byggtekniker nu fått unika möjligheter att visa upp sina idéer med en PDF-fil, snarare än extremt tunga 3D-filer som måste öppnas i specialprogram. Funktionen används dock mest för datorer eftersom smartphones inte är tillräckligt praktiska för att hantera dessa 3D-filer.

Vad erbjuder framtiden för världens ledande gratis PDF-läsare?

Vi lever i en värld där smartphones och surfplattor dominerar marknaden. Alla smartphones är utrustade med möjligheten att använda den gratis PDF-läsaren helt automatiskt, men oavsett om den är fullt funktionell finns det många åsikter om det. Särskilt när det gäller kryssrutor och liknande. Här letar du nu efter nya möjligheter där du kan göra det ännu mer användarvänligt och bättre, rent teknologiskt.

Från utsidan uppnådde Adobe fantastiska resultat med sin gratis PDF-läsare och vi kan bara förvänta oss fler fantastiska saker under de kommande åren som gör det ännu enklare, snabbare och mer användarvänligt att visa upp våra idéer, projekt och liknande dokument.

Du gillar kanske också...