Kan jag använda VPN?

Du kanske har hört om VPN-tjänster förut, men om inte kan vi friska upp ditt minne. Här kan du läsa om vad en VPN är och vad som är bra att tänka på när du skaffa en. Det kan verka krångligt men när man väl har satt sig in i hur VPN fungerar så är det ganska enkelt att hänga med. VPN är ett nätverk som man kan välja att surfa från. Det vill säga att man kan välja att ansluta sig till nätverket och då ser det ut som om att man surfar ifrån det nätverket. Inga konstigheter än så länge.

Man kan fråga sig varför man skulle vilja surfa från ett specifikt nätverk? Det finns massor med olika anledningar och det reder vi ut lite senare här i artikeln. Det finns givetvis många olika typer av företag som erbjuder VPN-tjänster med olika funktioner och finesser. Vi tar bara upp generellt vad en VPN-tjänst som NordVPN kan göra för dig som användare.

Detta kan du göra med VPN

På internet finns det en hel uppsjö med hemsidor. Vissa sidor är producerade av privatpersoner och andra av exempelvis företag eller myndigheter. En del sidor är mer betrodda än andra, det kan bero på att en sida kommer från en betrodd källa såsom Sveriges Television. Andra sidor är kanske mindre och inte alls särskilt kända, men det behöver inte vara säkrare att surfa på en stor sida än på en mindre.

Stora sidor drar fler besökare och därför även virus. Det är därför viktigt att ha ett bra och uppdaterat virusprogram installerat på datorn. En VPN-tjänst gör att användaren blir osynlig. Det vill säga att man inte kan bli angripen av virus om man skulle ha otur att vara inne på en sida som är infekterad av datorvirus. Man behöver givetvis också ha ett antivirusprogram för att skydda sig. Det finns även sidor på internet som är begränsade till personer som befinner sig i ett begränsat geografiskt område.

Exempelvis kan en tv-sida som visar filmer, tv-serier och dylikt, vara begränsad till att endast visas för de personer som surfar från USA. Om en person befinner sig i ett annat land än just USA kommer denne inte att få tillgång till sidan. Men det är här en VPN-tjänst kommer in i bilden. Om ni kommer ihåg nätverket vi pratade om tidigare? Det är nämligen så att olika VPN-tjänster har nätverk på olika geografiska placeringar.

Olika ändamål

Användaren kan på så vis själv välja nätverk i det landet, hemsidan är registrerad i som exempelvis USA. Det finns också olika typer av VPN-tjänster som riktar sig mot olika målgrupper och ändamål. Exempelvis tv-serier i USA eller hemsidor från Kina eller liknande. Det är därför alltid en bra idé att läsa på om den VPN-tjänst som man har tänkt att skaffa, verkligen lever upp till de krav man har, vilket i slutändan gör att du kan titta på tv-serier från USA exempelvis.

Här i artikeln har du kunnat läsa om vad en VPN-tjänst är och vad som kan vara bra att ha i åtanke när du ska skaffa en VPN-tjänst. Vi hoppas att du har fått en idé om hur allt fungerar och nu kan återgå till köpet av din VPN-tjänst.

Du gillar kanske också...