Topplista: 10 bästa fotoapparna

Detta är egentligen ingen 1-10 topplista i rangordning. Tycker det är enklare och rättvisare att lista apparna i tre olika kategorier: redigering, kollage och socialt. Då jag har bitit i äpplet fokuseras listan på iPhone men flertalet av apparna finns också till Android. Läs, ladda ner och ut och fota!

Efterhandsredigering: Effekter och förbättring

Camera+

En helt grym ”allt-du-behöver-app”! Du kan med fördel fota med denna app då man både kan låsa ljuspunkten och fokuspunkten. I redigeringsläget finns en mängd förbättringsmöjligheter med olika förinställda effekter, ramar och automatiska förbättringsfilter. Ett förbättringsfilter kallat ”Clarity” förvandlar dina dassiga bilder till levande proffsfoton!

Kostar 7:-

100 Cameras in 1

Precis som namnet avslöjar, 100 kameror i en. En väldigt fin och harmonisk app inpackad i fluffiga duntofflor och mjuka moln. Med andra ord har man lagt väldigt mycket tid på att göra appen snygg med bekostnad av det praktiska vilket gör det hela lite segt och rörigt. Kanske en app för den som gillar att sitta länge och pilla med sina bilder och välja bland de 100 filtren.

Kostar 7:-

MagicHour

En snygg och simple app med mängder av sköna filter. Man kan dessutom skapa sina egna filter och spara dem. Helt klart ett bra tillskott i fotoapp-mappen.

Kostar 15:-

Plastic Bullet

Extremt simpel app med endast filter. Nästan för simpel om ni frågar mig men den gör jobbet. Välj bland mängder med snygga filter och spara eller dela. Inga fluffiga duntofflor eller mjuka moln, pang på bara!

Kostar 15:-

Photo Forge 2

Likt Camera+ är detta en ytterst genomarbetad app med möjlighet att gå på djupet i redigeringen. Lite Photoshop-inspirerad med möjlighet att bl.a. jobba med lager, banor, kurvor och brus. Va? Ja du som är en smula haj på Photoshop vet vad jag menar. Kanske lite för avancerad men alltid bra att ha i foto-app samlingen ifall det krävs lite extra arbete med en bild. Kan inte påstå att jag själv använt den särskilt många gånger på min iPhone, däremot på iPaden där appen verkligen gör sig rättvis.

Kostar 22:-

Snapseed

En av få foto-appar som lyckats kombinera funktionalitet, användarvänlighet och ”snygghet”. Verkligen en kanon-app som kanske mest lämpar sig för naturfoto. Den har alla verktyg och filter som behövs för att impa på polarna med en fet naturbild som ser köpt ut. En smula dyrare än de andra apparna men ett måste i samlingen!

Kostar 38:-

Hipstamatic

Kort och gott en kul och välkänd retro-app för att göra dina foton skitgamla. Det är svårt att fota men enkelt att åldra dina bilder på 250 000 tusen olika sätt. Fotade mycket med denna app när den kom men Instagram har tagit över för min del.

Kostar 7:-

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20px” margin_bottom=”20px”]

Kollage:

Diptic

En riktigt bra app som gör det den ska, kollage. Enkel, bra och inga konstigheter.

Kostar 7:-

Fotor

Egentligen en allt-i-allo-app som fungerar väldigt bra. En snygg, enkel och välpaketerad app som har det mesta för att få till drömbilden. Anledningen att jag placerat den under Kollagekategorien är för att det enda jag använder appen till är för att göra just kollage.

Kostar 22:-

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20px” margin_bottom=”20px”]

Socialt:

De flesta apparna som jag tipsar om i denna lista har möjligheten att dela bilderna i olika sociala nätverk. Men det är en app som är så bra att den får en egen kategori:

Instagram

Instagram har växt explotionsartat och fullkomligt dominerar marknaden där man enkelt vill fota, redigera och dela sina bilder med andra. Man hör ofta hur folk pratar om att Instagram är det nya Facebook  vilket på sätt och vis stämmer då Facebook nu mer äger Instagram. Instagram är helt enkelt Facebook utan tjafs! Man delar bilder och inte statusar om hur duktig och effektiv man är eller bombarderar sina vänner med spelförfrågningar. Instagram är dessutom en riktigt bra och enkel foto-app med en lagom mängd sköna filter.

Kostar nada

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20px” margin_bottom=”20px”]

BONUSTIPS:

Disposable

Ett litet sidospår av Hipstamatic. En skitbra idé där man kan dela kamerarulle med sina vänner. Alla som deltar i den virtuella fotorullen kan fota järnet tills rullen är slut (24 bilder). Först då kan man se hur bilderna blev. Ett bra tipps för festen eller resan!

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20px” margin_bottom=”20px”]

FOTOTIPS:

HUR man fotar är en hel vetenskap som professionella fotografer helst inte vill avslöja. Har dock ett tips som kommer att förbättra ditt fotande: Placera aldrig det avser att fota mitt i bilden, placera det ALLTID på sidan eller i något hörn beroende på vad du fotar. Testa och se skillnaden och googla på ”det gyllen snittet”.

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20px” margin_bottom=”20px”]

I PRAKTIKEN:

Här är några bilder från min och min kära sambo’s senaste semester. Har använt flera av de appar jag listat.

 

Du gillar kanske också...