Börja redigera direkt i Adobe Photoshop Elements

Adobe Photoshop – ett program som gjorde det omöjliga möjligt, i alla fall när vi pratar om bildredigering och retuschering. När Adobes program Photoshop lanserades första gången tog det användarna med storm. Det hade tidigare inte varit möjligt att, med så stor precision, kunna gå in och retuschera bilder på ett så detaljerat sätt. Grafiska formgivare var mållösa och förbluffade av alla de funktioner och inställningar som programmet kunde erbjuda. Mycket har hänt sedan dess och nu har Adobe lanserat en ny och mindre version av Photoshop, kallad Adobe Photoshop Elements.

Ladda ner programmet

Originalversionen av Adobes Photoshop är helt otrolig och det är svårt att hitta liknande program, som låter användaren skapa precis samma kraftfulla effekter som man kan i Photoshop. Det tid att sätta sig in i alla funktioner och programmet kan tyvärr upplevas tungt för en nybörjare. På grund av att man måste sätta sig in i så otroligt många olika funktioner, för att ens kunna förstå programmet, tar det tid innan man kan börja använda det. För en professionell användare är det såklart fantastiskt att kunna ställa in och forma programmet efter sina egna behov. Men för nybörjaren är det en tidskrävande process som tär på såväl tid som tålamod.

Adobe har därför gjort en supersmart grej och lanserat Adobe Photoshop Elements som är ett lättare och enklare bud på originalversionen av Photoshop. Med denna användarvänliga version av Photoshop, kan man som nybörjare, snabbt börja redigera och retuschera bilder. Man slipper då att lägga flera timmar på att öva sig på programmet och dessutom innehåller programmet inbyggda hjälpguider. Guiderna hjälper den ovane användaren att utföra en lång rad grafiska effekter, utan att man behöver en lång och seg inlärning och någon direkt övning i programmet. Praktisk för personer som inte har tid eller tålamod att sitta och lära sig ett helt program, innan det kan börja användas.

Jobbar bäst tillsammans i en oslagbar kombination

Photoshop Elements kan användas i kombination med Adobe Premiere Elements. De båda programmet är redigeringsprogram men är specialiserade på två olika områden. Photoshop Elements används till att redigera bilder och Premiere Elements användas till att redigera videoklipp. Programmen fungerar i princip på samma sätt men har två olika användningsområden och när programmen används tillsammans är det riktigt prisvärda.

Oväntade funktioner som tar dina bilder till en ny nivå

En rolig grej som Adobe har valt att lägga till i Photoshop Elements är en funktion, som de kallar organizer. Funktionen gör att man kan sortera alla bilder på datorn snabbt och enkelt. Genom att sätta olika etiketter eller taggar på bilderna placeras de i olika album och mappar. Man kan välja flera olika taggar och etiketter till bilderna. Dessutom känner programmet igen ansikten och man kan namnge de personer som är med på bilderna. Vilket gör att det går väldigt snabbt att hitta alla bilder av en och samma person till exempel.

Organizer innehåller också ett speciellt verktyg som hjälper dig att redigera dina bilder. Du kan dessutom med några få knapptryck göra roliga saker av bilderna. Här är några exempel på vad man kan göra med verktyget. Skapa ett kollage av flera olika bilder. Gör ett fotoalbum med bilder från ett speciellt tillfälle eller från en semester. Skriv ut gratulationskort med bilder som du själv väljer och placerar ut. Gör en kalender med bilder till nära och kära. Det finns en hel drös med användbara och bra saker att välja mellan.

I En sökruta, som är placerad direkt på startskärmen, kan man enkelt skriva in det man vill göra med en bild. Användaren får då upp en guide över hur man ska gå till väga. En fantastisk funktion som gör det superenkelt för en nybörjare, att redigera och retuschera bilder, utan att känna till programmet sedan tidigare. De funktioner som ligger på startskärmen är de funktioner som används mest. En nybörjare kan utan problem skapa supersnygga kollage, retuschera bilder och mycket mer, utan att överhuvudtaget ha använt programmet tidigare.

Snabba funktioner som är nära till hands

Photoshop Elements har inte alla funktioner som finns i originalversionen av Photoshop men de populäraste och viktigaste funktionerna finns och det är alla lätta att använda. När man ska börja retuschera och redigera bilderna kan man välja att arbeta i tre olika lägen som Adobe kallar snabb, guidad och expert. Det är bra att kunna välja mellan olika lägen om man bara snabbt ska redigera en liten grej på en bild och inte vill spendera för mycket tid på själva retuscheringen.

Adobe har valt att låta de allra mest använda funktionerna synas i arbetsläge snabb. Funktionerna är tillgängliga direkt i fönstret och de är lätta att arbeta med. Det är fler funktioner tillgängliga i expert-läget än vad det är i snabb-läget. När man har valt ett verktyg som man ska arbeta med ligger verktygets meny längst ner i fönstret, vilket ger användaren en bra och tydlig översiktsbild.

Några av programmets funktioner gör att man kan retuschera bilden. Några exempel på vad som kan göras med funktionerna är: lägga på olika filter, förstora ögonen, göra tänderna vitare, göra bilder rakare, lägga till text, förstora eller förminska bilden och ta bort oönskade objekt. Helt enkelt grundfunktionerna som man känner till från originalversionen av Photoshop – bara i en enklare och snabbare version.

Redigera bilder på många sätt

När man öppnar en fil i Photoshop Elements öppnas ett nytt fönster och man kan direkt i det fönstret redigera bilden. Samma sak gäller här som tidigare nämnt: alla funktioner, som finns i originalversionen av Photoshop, finns inte med i Photoshop Elements, men de viktigaste funktionerna är där. Såsom inställningarna för bildexponering, kontrast, skuggor, färger och mycket mer. Programmet erbjuder användaren 78 olika guider till att redigera bilder och för att skapa olika effekter.

Man kan enkelt göra bilden svart och vit, men tyvärr kan man inte, med detta programmet, gå in och manuellt påverka hur färgerna konverteras till gråskalor. Programmet erbjuder dock flera förinställda alternativ som man kan använda. Man kan sedan tona ner det förinställda filtret för att göra bilden mindre eller mer grå, men mer än så kan man inte göra.

Du gillar kanske också...