Plex: Bäst mediacenter?

Det omåttligt populära Plex (mediacenter) är sedan länge inrotad i mediagalningars underhållningssystem. Till en början poppis bland IT-nördar, nu tillgänglig för alla som vet hur man knäpper på en TV.

Jag började snegla på Plex för ett par år sedan och konstaterade att det var den absolut snyggaste mediacentermjukvaran. Galet snyggt grafiskt sett och oerhört behändigt då man inte längre var tvingad att sortera sina filmer och bilder då Plex skötte den biten. Om Plex varit helt buggfri hade jag inte tvekat en sekund att bara använda Plex och inget annat. Dessvärre tycker jag att mjukvaran fortfarande dras med buggar som skapar oförutsedda krascher och kräver en del underhåll från någorlunda IT-intresserad entusiast.

NU

Plex Meny

Plex Meny

Jag kör en jailbreakad Apple TV med ATV Flash installerat där jag har möjligheten att köra Plex. Samtidigt kör jag Plex Mediaserver på min NAS-server som matar min Apple TV med media. Körde den kombinationen till en början men har tröttnat på felmeddelanden och kör istället ATV Flash’s medföljande Mediaspelare som är helt fantastisk!

I takt med att fler och fler elektronikföretag lär sina prylar att prata DLNA (ett protokoll för mediastreaming) växer Plex marknad. Förra veckan avslöjade Plex på sin blogg att det inte längre bara är LG som levererar Plex i sina smart-TV’s utan nu även Samsung. Har man en smart-TV från Samsung som är från 2010 och framåt kan man nu installera Plex mediaspelare. Det måste betyda att mjukvaran är betydlig stabilare i dessa burkar än de man kör i NAS och Apple TV.

OM

Vad får man ut av Plex?

Det är ett lättvindigt sätt att streama sin media till TV’n och det är snyggt! Genom MyPlex får man dessutom tillgång till all sin media vart man än är i sin smarphone.

När det väl fungerar stabilt är det den bästa kombinationen för ett grymt snyggt och lättvindigt mediacenter! Jag anser att det räcker med skaplig datorvana för att få igång en fungerande mediaserver/mediacenter från Plex.

Bra alternativ till Plex

Läs också

Du gillar kanske också...