Världens bästa kvinnliga pokerspelare

Att ta dig till toppen och nå pokertronen är inte det lättaste. Konkurrensen är stenhård, och du kan snabbt gå från storvinst till brakförlust. Det finns många manliga storspelare som satt sitt namn på kartan, såsom Phil Ivey, Daniel Negreanu och Johnny Chan, så man kan lätt tro att poker är en sport för män. Men på senare tid har det dykt upp många kvinnliga poker spelare som utmanar männen i toppskiktet. Här lyfter vi fram fem favoriter på den listan.

Poker är en sport som förvisso kräver en stor dos tur, men där skicklighet är en avgörande faktor. För att bli duktig krävs hårt arbete och år av träning, och man måste besitta den unika kombinationen av tålamod (så man klarar av att lägga sig alla gånger man sitter med svaga händer) och aggressivitet (att våga gå in hårt när man väl fått en topphand). För de spelare som tar sig till toppen och lyckas vinna de stora pokerturneringarna väntar ära, framgång och förhoppningsvis en stor dos vinnarpengar. Här tar vi en titt på några av de kvinnliga spelarna som tagit sig hela vägen till toppen.

  1. Vanessa Selbst

Ingen tvekan om att Selbst hör till tidernas bästa pokerspelare. Hon har genom åren spelat in 11,8 miljoner dollar i prispengar i olika pokerturneringar och är därmed den kvinnliga spelare som tjänat mest på pokerspel i världen. Hon är dessutom den enda kvinnan som nått förstaplatsen i rankingen av världens bästa pokerspelare. Den 36-åriga amerikanskan kan stoltsera med tre armband från World Series of Poker och en mängd andra vinster från viktiga pokerturneringar. Hennes största vinst räknat i pengar var när hon 2010 kom på förstaplatsen i Partouche Poker Tour och därmed kammade hem 1,3 miljoner euro i vinstpengar. Hon är känd för sin höga intelligens och sitt aggressiva spel. Hon räds inte att ta till vågade bluffar när det krävs.

Selbst deltog i sitt första World Series 2006, och därefter gick det snabbt uppåt. Karriären nådde sin topp några år senare och fortsatte på samma sätt tills hon pensionerade sig från pokervärlden 2017, för att satsa på juridiken.

Vanessa Selbst i en av hennes svettiga finaler.

  1. Jennifer Harman
    Jennifer Harman är en ikon inom pokervärlden och en av de mest kända kvinnliga pokerspelarna. Med sina 55 år är hon något av en legendar i Las Vegas och har varit med och spelat i de flesta större turneringarna. Under åren har hon spelat hem 2,8 miljoner dollar i live-turneringsvinster och kan även stoltsera med två WSOP-armband.

Passande nog växte Harman upp i Reno, Nevada och skaffade sig ett falskt ID för att kunna smita in på stadens casinon för att spela. Hon jobbade som servitris, och mellan sina skift spelade hon vid pokerborden. Toppen på karriären nådde hon år 2000, då hon tog sitt första armband efter en vinst på 146 250 dollar på en $2000 No-Limit Deuce to Seven-tävling på World Series of Poker. Två år senare fick hon ytterligare ett armband på ett $5000 Limit Hold’Em-event.

Hon inledde sin karriär under en period då det var oerhört ovanligt med kvinnliga pokerspelare, och var en stor inspiration för andra kvinnor att ge sig in i proffsspelet. Hon har dessutom använt sitt spelande i välgörande ändamål, och samlat in hundratusentals dollar i olika välgörenhetsevenemang. Hon är känd för att vara en väldigt tight spelare.

Jennifer Harman har många år av framgångsrikt pokerspel bakom sig.

3. Kristen Bicknell

Bicknell är en av det stora pokerstjärnorna som har enorm framgång på senare år. 2016 hamnade hon på en andraplats på Global Poker Index Player of the Year, för att sedan ta hem förstaplatsen på samma lista de tre efterföljande åren. Under åren har hon vunnit 5,1 miljoner dollar i live-turneringar, samt stora summor på onlinepoker.

Hittills har hon förärats två stycken WSOP-armband, men hon befinner sig ännu på toppen av sin karriär och har rimligtvis mer att hämta. Hennes första stora triumf var 2013, när hon vann 173 922 i $1000 Ladies Championship i World Series of Poker. Därefter har vinsterna avlöst varandra, med en pristopp på $408 000 2019 på ett $25000 Poker Masters NLHE-evenemang.

Vi kan nog räkna med att se mer av den 33-åriga kanadensaren under åren som kommer.

Kristen Bicknell har seglat upp som en av de stora stjärnorna under de senaste åren.

4. Kathy Liebert

Under många år räknades Kathy Liebert, från USA som den vassaste kvinnan inom pokervärlden. Under karriären spelade hon in 5,9 miljoner dollar i olika turneringar, och har ett WSOP-armband efter en vinst 2004 på ett $1500 Limit Texas Hold’Em Shootout-evenemang. Toppen på karriären inträffade år 2009, när hon spelade in hela 821 000 dollar på ett och samma år, trots att hon inte vann några större titlar.

53-åriga Liebert kännetecknades för att vara speciellt duktig på att läsa av sitt motstånd, för att hitta styrkor och svagheter i motspelarna och sedan anpassa sitt spel därefter.

Kathy Liebert räknas som den vassaste kvinnan i pokervärlden.

Liv Boeree

En karismatisk pokerspelare som älskas av sin publik och som ofta bjudits in till olika pokerprogram på tv. Engelskan har spelat in 3,9 miljoner dollar under karriären och 2017 vann hon dessutom ett WSOP-armband. Hennes första turneringsvinst var 2008, då hon plockade hem 42 000 dollar under en damtävling.

2010 vann hon de europeiska pokermästerskapen i San Remo, och plockade hem 1,7 miljoner dollar. Precis som flera av de kvinnliga spelarna, jobbar hon parallellt med välgörenhetsprojekt och har samlat in över 2 miljoner dollar till sina välgörenhetsorganisationer.

Liv Boeree glänser vid spelbordet.

Du gillar kanske också...