Hur fungerar Apache OpenOffice?

Eftersom vi utför allt mer via datorn krävs också allt fler program och det är inte billigt, något de flesta förmodligen känner till. Men varför ska man betala dyra pengar för program som finns att ladda ner alldeles gratis. Och hur kan det komma sig att programmen är gratis, är säkerheten lika bra och så vidare? Frågorna kan vara många när det kommer till alla de gratisprogram som finns på internet och just i denna artikel kan du läsa mer om Apache OpenOffice och dess fördelar.

Ladda ner gratis

OpenOffice har en betydelse

Just ordet open, eller öppen på svenska, står för öppen källkod. Program som utvecklas och skapas med öppen källkod kan ändras av alla. Det betyder att du kan ladda ner ett program med öppen källkod och sedan kan du, om du kan programmera, göra ändringar i programmet. På så vis kan du bygga vidare på det befintliga programmet och göra anpassningar som är till fördel för dig och för de ändamål du använder programmen till.

Det finns massor med andra program som också är utvecklade med öppen källkod, men de flesta programmen är inte skapade på det viset. Det kan vara en fördel med den typen av program inte minst eftersom de oftast är billiga och ibland till och med gratis. Just Apache OpenOffice påminner väldigt mycket om Microsofts program, den största skillnaden är att de är gratis och inte kostar en massa pengar som annars är fallet.

Även i Apaches officepaket ingår en massa olika program. De har olika ändamål och funktionerna skiljer sig åt lite grann. Positivt att nämna, som ändå är av stor vikt, är att programmen arbetar med varandra och kan användas kors och tvärs på olika sätt, precis som du kanske är van vid annars. Det finns givetvis små skillnader, men inte som är särskilt nämnvärt att ta upp i förhållande till funktioner rent generellt.

Programmen som du får i Apaches officepaket är bland annat:

Ordbehandling

Precis som du är van vid får du ett ordbehandlingsprogram som låter fingrarna valsa omkring på tangentbordet utan att du behöver bekymra dig om stavfel och liknande. Dessutom kan du skapa meritlistor, inbjudningar och mycket mer med hjälp av olika mallar. Såsom du är van vid kan du givetvis använda alla olika typer av typsnitt, färger och former för att förmedla din kreativa känsla till läsaren.

Kalkylering

Skapa budgetar och räkne ark. Koppla ihop olika celler och räkna ut diverse tal är inget problem. Även om funktionerna här är något begränsade än vad man annars är van vid att ha att göra med.

Andra program som kan nämnas låter användaren skapa skisser, databaser och presentationer. Givetvis på ett enkelt och effektivt sätt, som man annars är van vid.

Varför gratis?

Nu till den stora frågan varför utvecklar man ett gratisprogram. Då kan utvecklarna väl inte tjäna några pengar, tänker kanske du. Och på sätt och vis stämmer det, men bara till dels. För finessen kan exempelvis vara att skapa ett program som är gratis och sedan välja att erbjuda en premiumversion som är lite extra bra och ta betalt för den. Programutvecklarna använder olika marknadsföringsstrategier, en del av dessa kommer vanliga användare till godo – och det får man väl säga är fallet här.

Du gillar kanske också...