Recension: waze

waze - GPS[typography font=”Droid Sans” size=”18″ size_format=”px”]GPS[/typography]

Att använda en smartphone som bil-gps har enligt mig aldrig varit särskilt effektivt eller väl fungerande, förrän nu. Har inte direkt hårdtestat waze i hundratals mil men efter c:a 6 mils testande under en dag på landsväg och i stadsmiljö får appens gps-funktion klart godkänt. Den är snabb vid rutt-ändringar, precis och på svenska. Just det, appen finns i svenskt utförande med svensk röst.

[typography font=”Droid Sans” size=”18″ size_format=”px”]Gränssnitt[/typography]

Extremt välbyggd app med användarvänlighet i fokus. Det är varken enkelt eller riskfritt att fippla med telefonen under bilfärd, därför underlättar det att appen är pedagogiskt uppbyggd med stora knappar och ikoner. Det är enkelt att registrera sig genom att själv skapa ett konto eller logga in med sitt Facebook-konto.

Sociala funktioner [typography font=”Droid Sans” size=”18″ size_format=”px”]Sociala funktioner[/typography]

Det är här waze sticker ut i mängden! I tillägg till att appen har en väl fungerande gps så använder den internet i stor utsträckning.

[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial” locale=”sv_SE”]

Hitta rätt

Med hjälp av waze egna sökmotor samt befintliga verktyg som Google, Foursquare och Bing hittar man bl.a. bränsle, parkering, mat och massor med andra kategorier.

Dela din åktur i realtid.

När du ska åka och hälsa på en långväga vän är det riktigt kul att kunna dela sin åktur i realtid. Skicka en privat länk till din vän via SMS eller dela till alla dina vänner på Facebook. Mottagaren kan sedan följa din biltur via en karta. En annan smart funktion är att man kan skicka en platsförfrågan för att hitta fram till sina vänner, de kan då samtidigt se på sin karta hur du närmar dig.

Rapportera - waze

Kartchatt och trafikinformation

Tråkigt på långkörningen? Varför inte chatta med andra användare som befinner sig i närheten? Trafikinformationen har nog aldrig haft möjlighet att bli så detaljerad som nu. Genom användarna kan man bli upplyst om allt från nya hastighetskameror, hål i vägen, poliskontroller, trafikstockningar till billigast bensin.

Allt detta förutsatt att användarna faktisk rapporterar eventuella situationer. Låter kanske tveksamt att det blir så i sverige men jag tror att detta kan bli något riktigt stort även här i vårt avlånga land.

Samla poäng

Ju flitigare man är på att använda waze desto mer belönad blir man. Ett smart sätt att motivera användarna att rapportera in händelser är ett belöningssystem i form av en poänglista. Man får bl.a. nya humörsikoner som representerar en på kartan samt olika kupongerbjudanden. En annan kul liten detalj är de små godisbitarna som dyker upp på kartan ibland. Kör man över dom får man extra poäng.

[typography font=”Droid Sans” size=”18″ size_format=”px”]Slutsats[/typography]

En riktigt bra app som kommer att växa till något enormt med tanke på att waze redan har 30 miljoner anslutna användare. Något negativt? Ja, appen äter batteri snabbare än Sean Banan säger rumpa tio gånger. I med sladden!

[box type=”download” style=”rounded”]Finns även till Android på Google Play.[/box]

Du gillar kanske också...