Så gör du för att köpa Bitcoin på internet

Det är populärt att köpa Bitcoin på internet, men hur gör du för att lyckas med det egentligen? 

Den frågan och fler svarar vi på i den här artikeln. 

4 steg för att köpa Bitcoin

  1. Välj en lämplig kryptoplattform.
  2. Koppla kryptoplattformen till en plånbok.
  3. Placera en order.
  4. Lagra dina Bitcoin på ett säkert sätt.

Nedan berättar vi mer om de steg vi precis nämnt i större detalj. 

1. Välj kryptoplattform

Det finns många kryptoplattformar att välja på. Coinbase, Kraken och Gemini är tre internationella kryptoplattformar som är populära, men det finns även bra svenska alternativ såsom Safello. 

Några viktiga saker du ska tänka på i detta steg är att:

  • Tvåfaktors-autentisering ska erbjudas. Detta för att ditt konto ska kunna skyddas mot hackers.
  • Du ska välja ett säkert lösenord till plattformen. Förslagsvis ett lösenord med såväl specialtecken som stora och små bokstäver.
  • Du ska ta reda på vilka avgifter plattformen har. Låga avgifter för Bitcoinköp är att föredra, men inte på bekostnad av en svagare säkerhet.

2. Koppla kryptoplattformen till en kryptoplånbok

För att kunna handla Bitcoin behöver du först kunna bevisa att du är den du är. Det gör du lättast genom att maila in ett foto på ditt körkort eller ditt pass. ID-kravet är någonting som gäller överallt, och finns för att kryptoplattformen vill minimera risken för bedrägerier.

Läs mer: Så skapas Bitcoin.

3. Placera en order (eller köp dina Bitcoin)

I detta steg köper du dina Bitcoin genom att placera en order på kryptoplattformen. Du kan här välja att sätta en ”limit”, det vill säga en högsta inköpskurs för att Bitcoin-transaktionen ska gå igenom. Men du kan lika gärna uppge att du vill köpa en viss mängd Bitcoin oavsett vad inköpskursen ligger på.

Tips: På miniräknare.se kan du räkna ut växelkursen på Bitcoin. Det är ett perfekt verktyg då du således får reda på den riktiga växelkursen, och inte kryptoplattformarnas växelkurser som ofta har valutaväxlingstillägg.

4. Lagra dina Bitcoin på ett säkert sätt

Du ska aldrig lagra dina Bitcoin på handelsplattformen, utan i stället i en Bitcoin-plånbok. Värt att tänka på är att vissa handelsplatser för Bitcoin också erbjuder lagring, men du ska ha i åtanke att handelsplattformarna inte är lika säkra som riktiga Bitcoin-plånböcker.

Så precis efter att du köpt dina Bitcoin på handelsplatsen ska du se till att föra över dem till din Bitcoin-plånbok. 

Men vilken plånbok ska du välja egentligen?

Jo, det finns två typer av Bitcoin-plånböcker. Kalla plånböcker (offline-plånböcker) och varma plånböcker (online-plånböcker).

De kalla plånböckerna kan bland annat bestå av USB-minnen eller externa hårddiskar. Det vill säga enheter som inte kan kommunicera med internet. Det bästa med de plånböckerna är att de i princip inte kan hackas, till skillnad från online-plånböckerna som är mer utsatta för hacker-attacker.

De heta plånböckerna kan bestå av bland annat en laptop, en dator eller en telefon. Det vill säga enheter som är uppkopplade mot nätet. För att minimera risken att bli hackad när du har en het plånbok ska du välja att skaffa såväl ett starkt lösenord som tvåstegsverifiering.

Kan jag handla kryptovalutor med PayPal?

Ja, du kan handla bland annat Bitcoin, Ethereum, Litecoin och Bitcoin Cash med hjälp av PayPal. För att handla med PayPal kan du antingen välja att koppla ett kontokort till ditt PayPal-konto, men du kan även välja att sätta in pengar på kontot och handla Bitcoin med ditt PayPal-saldo.

Värt att notera är att du inte kan köpa Bitcoin med PayPal om du kopplat ditt kreditkort till ditt PayPal-konto. Detta då du kan göra en så kallad ”chargeback” med ditt kreditkort och således vägra betala för dina Bitcoin. 

Du kan för övrigt handla Bitcoin med kreditkort (utan PayPal), men på grund av att bedrägeririsken är stor är avgifterna så pass höga att det inte är värt det.

Du gillar kanske också...