Smarta hem till folket!

”Smarta hem” eller ”hemautomation” kan inkludera centraliserad styrning av belysning, VVS, apparater och andra system, för att underlätta, förbättra bekvämlighet, energi effektivitet och säkerhet.*

FÖR PROFFSET

Att göra sitt hem smart är ingen nyhet, man har länge kunnat styra olika funktioner i sitt hus som bl.a. belysning, värme, ventilation och olika brytare med diverse funktioner. Det är bl.a. möjligt tack vare KNX Bus – världens enda standard(språk) för hem och fastighetsautomation.

KNX är ett kompetent men komplex programmeringsspråk som kort förklarat pratar med olika brytare för att tala om vad som ska hända och vad som inte ska hända om man t.ex. trycker på en knapp i ett rum. Möjligheterna är stora men utrustningen är dyr och kostnaden för installation och programmering är inte billig. KNX lämpar sig bäst när man ska bygga ett nytt hus då systemet är trådbundet. Om man är riktigt händig och intresserad så kan man så klart komma undan billigare men KNX riktar sig främst mot fackmän med utbildning.

FÖR FOLKET!

Smarta hem är idag mer tillgänglig för den stora massan tack vare nya och mindre dyra produkter som riktar sig till ”vanligt” folk. Man behöver inte vara teknik-nörd eller KNX-utbildad för att göra sitt hem till ett smart hem. Jag tänker främst på trådlösa produkter så som Belkin WeMo. Tillsammans med IFTTT kan WeMo göra underverk. T.ex. kan man använda IFTTT för att tala om att WeMo ska öppna garageporten när man passerar en specifik position med sin smartphone. Förslagsvis grannens adress när man närmar sig hemmet med sin bil.

Jag tror att smarta hem är lika vanligt som att ha Facebook inom en överskådlig framtid. Det är åtminstone en trend som är på väg att ta fart!

Läsvärda artiklar på Härligt Hemma:

HAR DE SVERIGES SMARTASTE HEM?

AUTOMATISERA DITT HEM? HÄR ÄR HENRIKS BÄSTA TIPS!

Du gillar kanske också...