Vad är definitionen av en mjukvara?

En mjukvara är i huvudsak en sorts programvara, bestående av en uppsättning program, som möjliggör det för användarna att utföra specifika uppgifter på sina enheter. Det vill säga att det finns en mjukvara inne i din dator, mobiltelefon, surfplatta och så vidare.

BIOS, Operativsystem & Drivrutin

För att enklare definiera en mjukvara kan den kategoriseras in i tre sektorer: BIOS, Operativsystem och Drivrutin. Inom varje kategori finns det tusentals specialiserade mjukvarutyper, men det behöver vi inte gå in på idag.

BIOS: BIOS står för “Basic Input Output System” och är den programvara som kontrollerar kommunikationen och initieringen med enhetens hårdvaror, det vill säga ting som skärm och tangentbord. BIOS är den viktigaste mjukvaran i enheter och finns installerat redan vid köp.

Operativsystem: Den andra kategorin är operativsystemet. Detta system hanterar enhetens minne och processer och låter användaren att kommunicera med sin enhet. Utan ett operativsystem är tekniska prylar värdelösa.

Drivrutin: Drivrutinen är den mjukvarukomponent som låter operativsystemet och enheten att kommunicera med varandra. Utan en drivrutin är både BIOS och operativsystemet onödiga.

Interaktionen mellan mjukvaran & hårdvaran

Visst behöver du inte känna till hur enheters mjuk- och hårdvara kommunicerar med varandra. Men har du redan läst så här långt har du förmodligen, likt oss, ett brinnande intresse för tekniska, komplicerade prylar. Faktum är att den kommunikation som sker med hjälp av alla tusentals mjuk- och hårdvarutyper är extremt intressant. Vi lever ju trots allt i en digitaliserad värld och därför vore det fy skam att inte faktiskt också känna till alls som finns att veta om de prylar vi praktiskt laget lever våra liv genom idag!

I grund och botten finns det en hel del ting som skiljer mjukvaran och hårdvaran. I slutändan är den ena dock helt värdelös utan den andra. Hur de bägge “varorna” kommunicerar med varandra är svårt att beskriva på några hundra ord. Det viktigaste är dock att känna till att de interagerar med varandra på maskinspråk bestående av massvis av ettor, nollor, bokstäver och specialtecken.

Mjukvarans användningsområde

Om vi inte redan betonat det tillräckligt är de flesta enheter värdelösa utan en mjukvara. Ta till exempel din webbläsares mjukvara – utan denna skulle du inte kunna surfa på internet, och därför heller inte läsa denna artikel!

Utan operativsystemet, som vi nämnde innan, skulle webbläsaren inte ens kunna köras på din enhet. Men nedladdade program på din enhet går eller inte att starta utan ett operativsystem, eftersom programmen skickar instruktioner till operativsystemet för att kunna öppnas. På samma sätt behöver operativsystemet programvaran BIOS för att kommunicera med enhetens hårdvara, vilket innebär att operativsystemet är värdelöst utan BIOS.

Allt är uppenbart i tech-älskarens värld. De olika “varorna” hänger samman, hårdvaran som mjukvaran. Det är en evig cirkel som gör att vi kan utföra arbete, streama filmer och snacka med våra nära och kära online. Utan mjukvaran hade våra enheter inte kunnat drivas, utan hade helt enkelt bara varit en skärm och ett eventuellt tangentbord och mus. Du hade till exempel inte kunnat läsa den här artikeln idag, men istället tvingat dig själv till biblioteket för att låna ett uppslagsverk.

Du gillar kanske också...