Det moderna transportmedlet bilen
I dagens samhälle använder vi bilar alltmer som transportmedel. Tack vare bilen spar vi både tid och pengar får mycket högre bekvämlighet och hög standard på vår vardag. Vi tar bilen till arbetet eller lämnar barnen i skolan med bilen, vi handlar mat eller åker på resa. Idag finns det en allt större valfrihet på olika typer av bilar som också är både miljövänliga, elektriska och bensinsnåla.
Bilar gynnar inte vara privatpersoner utan också företagen med effektivare leverans av varor och tjänster.
Miljövänlig hybridbil eller vanlig bil?
Utifrån både intresse och preferenser finns det en ett enormt utbud av bilar att välja på. Allt fler tycks vilja välja miljövänliga hybridbilar som både har minskade utsläpp och drar mindre jämfört med bensinbilar. En hybridbil drivs ofta av el, etanol, gas eller andra förnybara drivmedel eller är en hybrid mellan el och bensin fast drar extremt lite av själva bensinen.
Tekniken är uppbyggt på att ha minst två stycken olika kraftkällor i motorn. Det finns olika hybridbilar när det gäller det interna batteriet. Vanlig hybridbil kan inte laddas externt utifrån, medans en laddbar hybridbil har ett större batteri som kan laddas utifrån från utvalda ladd-stolpar som är installerade runtom i landet.
Väljer man att köpa en vanlig bil som går helt på bensin eller diesel har många av de modeller som tillverkas idag snål bränsleförbrukning, dock inte lika snåla som hybridbilarna.
Det finns givetvis de som föredrar äldre bilar till exempel på grund av en hobby och intresse av gamla klassiska äldre bilar. Dessa bilar är fortfarande körbara men drar definitivt mycket mer bensin och ökar utsläppen och belastar miljön mycket mer.
Tips och råd innan man köper bil
Innan man köper en bil ska man givetvis provköra den, oavsett om man köper den från en privatperson eller en större bilfirma. Köper man en begagnad bil är det viktigt att gå in på Transportstyrelsen via webben eller ringa och kontrollera att nuvarande ägare verkligen äger bilen och man ska be om att få se legitimation. Man ska också gå in på NICBs hemsida som står för National Insurance Crime Bureau, för att se så inte bilen är stulen. Det är sedan klokt att genomföra själva affären på säljarens bankkontor så att man inte blir lurad på pengar. Kontrollera också att alla papper och dokument finns med samt att den är försäkrad.
Ska man köpa en ny bil är det klokt att diskutera igenom alla frågor man har med återförsäljaren om försäkringar och vad som ingår i köpet. Man ska också fundera på om man till exempel vill genomföra köpet på en direktsumma eller diskutera igenom delbetalning och om man har möjlighet till detta. Man kan också fundera på att alternativt privatleasa bilen. Att leasa betyder att man hyr bilen för en fast månadskostnad och fördelen med detta är att man inte behöver lägga någon handpenning. När man privatleasar ska man vara medveten om att man då binder upp sig på en längre tid, till exempel tre år eller längre. Oavsett om man väljer att köpa en bil genom en privatperson eller bilfirma, så blir bilen en del av hushållet och ett mycket effektivt och praktiskt sätt att ta sig överallt utan problem!