Skydda dina prylar mot åska

Elsäkerhetsverket.se säger så här:

”Åska och elsäkerhet
Även om blixten inte slår ner i byggnaden kan elektrisk materiel skadas. Anledningen är att ström från blixtar går igenom de elektriska kablarna in i byggnaden.

När blixten slår ner i el- eller telefonnätet utlöses en högspänning som kan färdas långa sträckor. Är högspänningen extra kraftig kan det innebära att tv-apparater och andra elektriska apparater i ditt hem går sönder.

Dra ur kontakter
Det enklaste sättet att undvika detta är att du drar ur alla kontakter när åskan går. Du kan även installera överspänningsskydd för elektrisk materiel. Åskskydd som kopplas in i vägguttagen finns att köpa i fackhandeln och ger ett visst skydd.”

Dessa åskskydd, eller så kallade överspänningsskydd de skriver om kan vara en bra idé att införskaffa! De bästa skyddet är så klart att dra ur kontakterna när åskan går men du kanske inte är hemma när en oväntad storm drar in.

Mina ”viktigaste” prylar skyddas mot strömspikar genom en UPS, både ADSL-kabel för internet och strömförsörjningen till NAS, Modem, Router, TV och t.om. Sony PS3 samt Apple TV.

En UPS är kanske lite overkill men är man pryltokig så är man. Det finns enklare och billigare alternativ:

Du gillar kanske också...