Recension av F-Secure Freedome VPN

I den här artikeln hittar du en omfattande recension av F-Secure Freedome , en av de största VPN-företag på marknaden. Du kan lära dig mer om vad denna VPN gör för dig, om den är säker och mycket, mycket mer. Granskningen bygger på objektiv expertkunskap.

Läs vidare och ta reda på om F-Secure Freedome är något för dig.

Om företaget F-Secure Freedome

Företaget F-Secure Freedome grundades 1998 i Helsingfors, Finland. Idag är det ett företag som fokuserar på cybersäkerhet och integritet och har mer än 1000 anställda. Deras team är spridda på över 20 kontor från Helsingfors till Kuala Lumpur i Malaysia. Det kan ses som ett strategiskt val att företaget har valt att placera sig i Finland.

Finland har nämligen några av de strängaste sekretesslagarna i världen, vilket är en stor fördel för företaget på flera punkter. Sekretess är den största bidragande faktorn när det kommer till försäljning av VPN-tjänster. Deras placering i Finland innebär till exempel att företaget i princip kan hålla sig utanför olika internationella allianser om delning av underrättelseinformation. Ett sådant avtal finns till exempel mellan Australien, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien och USA.

VPN-tjänst, även om den är tekniskt säker, är inte immun mot offentliga myndigheter. Den strikta sekretesslagar som värna om privatlivet i Finland fastställer att landet inte ska dela personuppgifter med andra länder i världen, och därmed kan F-Secure Freedome komma runt detta.

Vad gör F-Secure Freedome VPN för dig?

Det kan vara svårt att ta reda på exakt vad en VPN gör för dig. Därför har vi listat fyra punkter nedan, som beskriver vad F-Secure Freedom VPN gör för dig.

1. Den döljer din IP-adress genom att flytta den till ett annat land eller stad

2. Det skyddar din offentliga och privata WiFi-anslutning genom det säkra OpenVPN-protokollet och en

stark AE S-256-kryptering.

3. Det ger åtkomst till geografiskt blockerat innehåll

4. Det säkerställer dina dagliga onlineaktiviteter, till exempel i samband med skattedeklarationer, internetbanken, strömmande video och surf.

Den erbjuder i princip det som de flesta andra VPN-tjänster erbjuder: dölja din IP och göra din internetanslutning säkrare.

Men handlar det bara om att skydda din integritet och låta dig gå runt spärren på Netflix? Lagrar F-Secure Freedome VPN-loggar?

De flesta VPN-företag på marknaden hävdar att de inte lagrar loggar. Men i många fall är detta inte hela sanningen. Faktum är att de flesta företag gör loggar av olika skäl. De flesta gör det faktiskt av riktigt bra skäl som för att skydda dig mot andra användare som skulle kunna missbruka plattformen. Dock är VPN-företagens avsikter inte alltid så tydliga om man utgår från deras villkor.

Om vi tittar på F-Secures villkor kan vi se att de samlar in olika användardata baserat på var användaren laddar ner eller köper. Hur fungerar det?

Det kan variera från relativt ofarliga saker, till exempel ordernummer, operativsystem eller serviceinformation till mer känslig information som ditt namn, e-postadress, betalningsalternativ och till och med IP-adress. De kan också samla in och logga datatrafik för att ”följa lokala lagar”. Denna typ av information gör oss lite osäkra och riskabla. De använder ”kundrelationsdata” av supportskäl eller för att analysera hur tjänsten fungerar. Detta ger inte upphov till några omedelbara problem i de flesta fall, men det finns några intressanta aspekter som sticker ut och som ger en antydan till riktad reklam.

Är F-Secure Freedome VPN säkert?

F-Secure förlitar sig på en avancerad AES-256-kryptering, som innehåller en hack-säkrad nyckel som anses vara det starkaste som finns på marknaden. OpenVPN-tunnelprotokollet är standard i alla Android-, Windows- och Mac OS X-produkter medan IKEv2 erbjuds för iOS. Båda protokollen är de bästa av de bästa, och bör användas när det finns tillgängligt. Således är denna VPN alltså mycket säker att använda. Det finns dock ingen VPN som är helt idiotsäker. Till exempel kan du vara ansluten men ändå läcka data som IPS eller regeringar kan registrera. DNS-läckor är en av de vanligaste kryphålen då det kan avslöja din identitet och din plats, vilket är eftertraktat av många.

Dessa läckor kan uppstå även om du är  ansluten till en säker VPN. Flertalet olika tester av F-Secure Freedome visar dock inte på några läckor eller skadlig programvara.

I förhållande till säkerheten har F-Secure enorma fördelar. De har resurserna och arbetskraften som ska till för att testa varje produktuppdatering eller släpp av nya produkter grundligt för att säkerställa att användaren är så säker som möjligt.

På vilka enheter kan den användas?

F-Secure Freedome fungerar bra på:

  • Windows
  • Mac
  • iOS
  • Android

Men det finns också ett antal nackdelar.

Först och främst har de inte en webbläsar-funktion. Du måste därför installera klienten på din dator eller bärbara dator om du vill ansluta till deras servrar. Dessutom tillåter de inte att du ansluter till populära spelkonsoler som Xbox. De stödjer routeranslutningar, vilket är bra eftersom de bara tillåter tre anslutningar samtidigt. TOR är också själv kompatibel med VPN. Men F-Secure säljer sin egen router som heter ENSE. Om det är en dealbreaker att låsa din router, kommer du förmodligen att behöva köpa den.

Netflix, användning och hastighet för F-Secure Freedome

En VPN-tjänst bör i stort sett vara obemärkt. Du bör inte ens upptäcka att du använder en. Tyvärr är så inte alltid fallet. De tydligaste tecknen på en VPN är hur långsamt allt blir, till exempel att ladda en webbplats.

Sammantaget ligger denna VPN-tjänsten bra till på alla punkter. Bäst av allt, det finns ingen stor märkbar drop off vid anslutningar och både nedladdnings- och anslutningshastigheterna är fortfarande bra. Dessutom har F-Secure ett mycket enkelt användargränssnitt. F-Secure innehåller också ett spårningstestkort som visuellt kartlägger alla blockerade spårningsförsök. Det är i grund och botten en snygg rapport, men det är fortfarande kul att titta på för att se hur ofta programmet hjälper dig. I många länder uppmuntras inte användning av VPN. Vissa länder direkt förbjuder användningen, till exempel Kina.

Dessutom har Netflix också aggressivt förföljt populära VPN-företag under det senaste åren, och det verkar som om att det är därför F-Secure inte kan användas till Netflix. F-Secure erbjuder samma grundläggande abonnemang med tre olika alternativ. Det enda som egentligen förändras, är antalet enheter du kan använda samtidigt såväl som priset.

Är F-Secure Freedome den rekommenderade VPN?

F-Secures frihet VPN är en okej VPN. Den är lätt att använda och ganska snabbt. Men det finns begränsningar som nedladdning, P2P och Netflix. Din serverplatser är begränsade och ingen kill switch erbjuds heller. Generellt finns det bättre VPN-alternativ där ute att kolla in.

Du gillar kanske också...