Curiosity’s första bilder från Mars

Den 6 augusti landade roboten/vandraren Curiosity på planeten Mars. Ja du läste rätt, på Mars! Så jäkla häftigt! Visst, det är inte första gången men denna gång bär den med sig mer prylar än Batman.

Foto: Nasa

NASA’s vandrare, Curiosity

Roboten är stor som rackarns och raggar nu runt på en slätt mellan den stora Gale-kraterns rand och det 5,5 kilometer höga bergsmassivet i kraterns mitt. Tre meter lång, 2,5 meter hög och väger över 900 kilo. Under de närmaste två åren ska den med 17 kameror och bland annat ett verktyg för att göra spektrumanalyser av sten på upp till sju meters avstånd studera planetens klimat, geologi och samla data för framtida bemannade expeditioner. Jepp, bemannade expeditioner. Jag vill med!

Vad är det man hoppas hitta då? Små gulliga marsgubbar med pilbågar och tofflor? Nej, materialet på landningsplatsen kan innehålla spår av sedimentering och förekomst av vatten i Mars tidiga historia. Det finns tydligen också en märklig, färgglad stentyp som kan vara en av förhoppningarna att hitta organiska molekyler.

Hur länge räcker soppan då? Sjukt länge! Den har en egen kärnkraftreaktor. Trots det är den beräknade livslängden för Curiosity endast 686 dagar men den coola lilla raggaren lär stå ut längre än så, det hade i alla fall jag försökt med.

Film från landningen: Notera att majoriteten av nördarna styrde landningen med MacBooks!

Läs mer på www.nasa.gov

Du gillar kanske också...