Hur nätet hjälpt underhållningsvärlden att utvecklas 

Siffror från ett par år sedan visar att den andel av Sveriges befolkning som fortfarande tittar på traditionell, linjär TV stadigt sjunker. Bara mellan år 2019 och 2020 minskade andelen konventionella TV-tittare med sex procent. Play-tjänsterna håller på att gå om “vanlig” TV och den svenska TV-marknaden har officiellt sett bytt skepnad. Utvecklingen innebär utmaningar för ledande aktörer inom TV-branschen eftersom man måste hitta nya metoder för att ta reda på hur man kan nå ut till tittarna, och hur många som sett ett särskilt program. Exemplet med TV-branschen är bara ett av många som visar på hur internet har bidragit till underhållningsvärldens utveckling. I det här inlägget kikar vi närmare på fenomenet med utgångspunkt i vitt skilda branscher. 

Gamingbranschen

Inom gamingindustrin har internets framfart varit något av en game changer. E-sport har blivit ett allmänt vedertaget begrepp och samlingsnamn för alla tävlingar som utförs i en virtuell miljö. Ledande aktörer inom e-sportvärlden arbetar hårt för att e-sport ska få samma status som traditionell sport i landet och internationellt. Dessutom har digitala plattformar online gjort det enklare än någonsin att inte bara delta i, utan även lära sig om klassiska pokerspel som Texas Hold’em. Detta då sådana sajter erbjuder en rad olika resurser online som varierar från förklaringar av grundläggande Texas Hold’em regler och gloslistor med viktiga termer inom poker, till interaktiva verktyg och strategiartiklar. På plattformar som Youtube och Twitch kan man dessutom vidare förkovra sig i sin favorit e-sport genom live events, tutorials och annat relaterat innehåll. 

Film

Idag tar vi för givet att vi när som helst och var som helst kan kolla film genom den myriad av streamingtjänster som är tillgängliga på nätet. Inget av detta hade emellertid varit möjligt utan internet som i grunden har förändrat sättet vi konsumerar men också producerar film på. Streamingsajter som Netflix pumpar ut nytt material med en hastighet som den traditionella filmbranschen med biodistribution inte kan mäta sig med. Det innebär ökade möjligheter för tittare som får ett bredare utbud av underhållning att ta del av. Det innebär även att fler filmskapare har en chans att nå ut med material eftersom det finns utrymme för fler och smalare verk på streamingsajter till skillnad från bioduken. Med hjälp av AI och algoritmer kan streamingsajterna dessutom anpassa innehåll till tittare och därigenom samla viktig information om tittar- och beteendemönster som får branschen att utvecklas vidare.

Musik

Tiny Desk Concerts har på relativt kort tid blivit något av ett fenomen inom musikvärlden. Tiny Desk är kort och gott en videoserie av livekonserter med olika artister som hostas av NPR Music. Konserterna sänds såväl i NPR:s egna kanaler som på Youtube och lockar miljontals besökare över hela världen som vill ta del av olika artister på ett originellt och intimt sätt. Detta sätt att sända konserter hade varit praktiskt taget omöjligt utan internet. Vi som åhörare och tittare får ta del av bra musik med hög verkshöjd och med exceptionell kvalitet vad gäller ljud och bild tack vare de digitala framsteg som gjorts de senaste åren. Genom tjänster som Spotify och Apple Music har vi som lyssnare dessutom tillgång till ett oändligt musikutbud online utan att behöva köpa dyra skivor i skivaffären.

Podcasts

Traditionell radio dominerade länge marknaden för hur vi konsumerade underhållning och nöje innan TV kunde hittas i varje hem. Nischade radioprogram var länge det enda alternativet för den som ville lyssna på teater, ta del av personporträtt och fascinerande berättelser eller lyssna på musik från en särskild genre. Radio bibehåller förvisso fortfarande sin plats som viktig kulturinstitution. Den har dock fått sällskap av podcasts, det vill säga ljud eller video som vanligtvis distribueras via ett RSS-flöde. Idag finns en uppsjö av olika podcasts tillgängliga inom nöjessegmentet. Medan vissa poddar är verksamma inom humor är andra fokuserade på populärkultur eller musik. Poddarna laddas enkelt ner i en app eller lyssnas på online. Vissa kostar medan andra är helt gratis i utbyte mot annonsinnehåll.

Du gillar kanske också...