GUIDE: Öppna ”ej godkända” program i Mac

Operativsystemen Mountain Lion och IOS X har en ny funktion som söker sökningar efter skadlig programvara och appar som inte fungerar som de ska efter att de hämtats på internet, nämligen Gatekeeper. Gatekeeper hjälper dig alltså att skydda Mac-en mot skadliga programvaror men kan även sätta stopp för att öppna vissa program, även om du vet att programmet inte är skadlig.

T.ex.

Jag skulle uppdatera min jailbreakade Apple TV 2 med senaste mjukvaran från aTV Flash (Black). För att göra det var jag tvungen jailbreaka min Apple TV på nytt med en nyare variant av Seasonpass. Stötte på patrull direkt då programvaran inte gick att öppna.

Oftast brukar man få en varning och valmöjligheten att öppna eller avbryta programmet. Denna gång talade min Mac om för mig att programmet inte går att öppna och endast OK fanns som alternativ:

”Seasonpass kan inte öppnas eftersom den inte hämtades från Mac App Store”

mac-menu-3

Det blev många märkliga söksträngar på Google:

  • kan inte öppna program mac
  • can’t open software mac
  • can’t open app mac
  • can’t open seasonpass mac

Först när jag skrev in denna gyllene söksträng så hittade jag artiklar som pekade mig i rätt riktning:

can’t open downloaded app due ”unknown publisher”.

Lösning:

Det bästa svaret på mitt problem hade Apple’s support. Det går att ändra inställningarna så att alla program alltid tillåts att öppna men det är inte att rekommendera då vissa program faktiskt är skadliga. Gör så här istället:

  1. I Finder kontrollklickar eller högerklickar du på appens symbol.
  2. Välj Öppna överst i kontextmenyn som visas.

mac-menu-1

  1. Klicka på Öppna i dialogrutan. Ange ett administratörsnamn och ett lösenord om du blir ombedd att göra det.

mac-menu-2

Du gillar kanske också...