Robotarnas utveckling i samhället

I dagens samhälle omges vi allt oftare av robotar, både i våra vardagliga liv och på våra jobb. Det är inte särskilt svårt att se att robotar blir en allt större del av vår värld på alla möjliga plan, oavsett om man gillar det eller inte.

Däremot är det många som vill bestyrka det faktum att många av de robotar som idag tar plats i vårt samhälle finns där för att samarbeta med oss och inte för att ta över våra liv. Just detta område är det som skapar så starka och delade diskussioner kring robotarna, då många anser att de gör just det, alltså tar över våra egna liv och vårt personliga ansvar för att samhället ska rulla på.

Och det finns en viss sanning i det, robotarna har börjat ta över en del saker som berör vår mänskliga värld, speciellt om man kollar på olika arbetsuppgifter, vardagliga sysslor och en del tjänster som innebär fysisk service. Men, denna teknologiska utveckling kommer även med en hel del fördelar för oss människor.

Det är nämligen så att vi som har mänskliga krafter ofta utsätts för situationer där det krävs att vi överanstränger oss på ett sätt som inte alls är hälsosamt för varken vårt fysiska eller psykiska mående. Många av de arbeten som en stor del av den värdsliga befolkningen utför varje dag är helt enkelt inte optimalt för oss, och det är där robotarna och dess omänskliga förmågor kommer in som en positiv del i det hela.

Hand, Robot, Människa, Gudomliga, Spark, Kontakt

En robot är betydligt mycket starkare, tåligare och mer uthållig än vad vi människor är, vilket innebär att de in princip kan utföra vilken arbetsuppgift eller syssla som helst utan att det sliter det minsta på dem. De kan alltså utföra de jobb som sliter på våra kroppar, så att vi istället kan fokusera på att utveckla de mer komplicerade och mer detaljerade utvecklingspunkterna. 

Vi styr robotarna, de styr inte oss

Robotar klarar av att sköta det monotona arbetsuppgifterna just för att vi har utvecklat dem och programmerat dem till att göra det. Så med tanke på att det än så länge inte är så vanligt att en robot har egna känslor eller en förmåga att tänka på egen hand är detta ett område som lämnas helt till oss.

För en del känns denna expanderande och allt mer detaljerade teknologiska utveckling skrämmande, just för att man ännu inte riktigt vet vad som komma skall i och med robotarnas växande betydelse för samhället. Men man får inte glömma bort att det faktiskt är vi som skapar robotarna och dess kapacitet, de skapar inte oss. Med andra ord är de ingen risk för vår existentiella befattning här på jorden så länge vi själva har det under kontroll. 

Sen finns det ju även ett stort intresse för att ta robotarna till en ny nivå vad gäller det här med att de ska kunna få ett eget liv, vilket man även lyckats göra med ett fåtal produkter. Än så länge är dock just denna form av teknologiska utveckling inget som slagit igenom på riktigt, trots att även det kan underlätta för våra vardagliga sysslor och det sociala livet.

De delade åsikterna skapar en bättre värld

Kort och gott så kan man tycka både si och så om allt vad rör robotarna och vårt allt mer tilltagande intresse för dess omänskliga förmågor att underlätta för våra såväl privata och arbetsmässiga liv. Det finns ingen tvekan om att robotarna och deras förmågor aldrig varit så involverade i vår värld som de är idag, både på gott och på ont.

Med deras hjälp och övermänskliga egenskaper kan samhället bli till en bättre och mer behaglig plats, där vi människor inte bara får chansen att visa våra riktiga styrkor utan där vi även har möjligheten att skapa än ännu bättre värld. Det krävs att våra olika åsikter och synpunkter får mötas för att denna förändring ska bli till vår fördel, men vi har alla potential som kan ta oss dit! 

Du gillar kanske också...