Kan en VPN dölja vad jag gör på internet från min arbetsgivare?

”O integritet! Vart är du.”

En varg kan komma undan med en lejonrock – men kan du?

Du är i dina tonår; lusten att utforska varje del av internet där ute trampar över ditt samvete. Eller så är du i ett land där din favoritshow inte kommer visas på grund av bråk över licensering.

Detta kan lösas lätt med en virtuell privat tunnel.

Varför vara privat?

  Ack! Du behöver integritet. Hur lugnt livet skulle vara utan att någon sökte igenom din sökhistorik. Okänt för vissa och bekant för många tjänar VPN-tjänster detta syfte. 80% av tiden bryr sig människor inte om sekretess på Facebook eller Instagram. De återstående 20% vill dock inte gärna dela med sig av all sin internet-aktivitet. Med all rätt. Det har förekommit flera instanser där myndigheter snokar i privatpersoners internet-aktivitet – med eller utan brottsmisstanke!

Många kan hävda att ifall man inte gjort något fel så har man inget att oroa sig över. Men det är en så kallad ”slippery slope” att tänka så, då du lika gärna kan ge upp hela ditt digitala privatliv.

”Så länge du aldrig någonsin har gjort något fel och ej har något att skämmas över.”

En VPN, säger du?

En VPN döljer i huvudsak din IP-adress och din plats och guider dig till en separat säker webbadress och hanterar din online trafik förklädda som detta servernätverk. VPN skapar en krypterad kanal där tredje parter inte kan fånga upp din anslutning, ja, för det mesta. VPN döljer och säkrar din IP-adress, surfhistorik, plats, aktivitet på ThePirateBay eller liknande sidor, aktiviteter på din mobiltelefon, dina online-köp och till och med din identitet på sociala medier. Så det är vad en VPN gör! Några av de mest kända VPN-operatörern är ExpressVPN, Surfshark, NordVPN, CyberGhost, bara för att nämna några som du säkert känner igen.

En VPN säkrar det dagligt internet-behovet, främst när skadlig programvara och hacking stammar djupt i internetvärlden. Många medieföretag kan maskeras som filuppdelare eller betrodda parter. Men de snoopar bara runt ditt företag och lurar in sig på din uppkoppling. Du har säkert lärt dig inkognitoläget eller hur du tar bort din sökhistorik, men jag måste säga, allt är förgäves. Du kan fortfarande inte hindra Internetleverantörerna från att samla in dina sökdata eller din IP från att notera alla dina gärningar.

VPN är räddningen, men är VPN säkert?

Ändå finns det en hake här också! Är VPN-tjänster säkra nog? Kan de hindra alla nyfikna marknadsförare eller icke-välkomna anbudsgivare från att spåra din surfhistorik? Svaret är inte särskilt trevligt. Ett exempel på detta är nyheten om en gratis VPN-tjänst, Hola. Det kom fram att Hola sålde sina kunders VPN-historia till högst betalande anbudsgivare i sin Luminati Service. Summa summarum; använd för guds skull inte en gratis VPN-tjänst. Alla operatörer behöver tjäna pengar på något sätt och ifall kunderna inte betalar för tjänsten, så finns det en stor risk att operatörerna skrapar ihop pengar på ett annat sätt.

Du gillar kanske också...