TEST/GUIDE: UPS

Allt fler Svenssons samlar på sig mycket värdefull information i form av bilder, filmer, hemmavideos och andra viktiga dokument. Det är allt mer vanligt att man till sin dyra dator skaffar dyr kringutrustning i form av multiskrivare, NAS, modem, router, skärm och bärbara hårddiskar med mera.

Varför?

Vad man inte tänker på är att skydda sig för plötsliga strömspikar. Vad kan hända med all denna utrustning när åskan slår ner i närheten? Dina lagrade information kan sannolikt gå förlorad! Vad händer när strömmen plötsligt går och din stationära dator eller NAS tvärdör? Datorn är det bara att starta igen men blev allt sparat? Din NAS är det också bara att starta igen men hur kul är det att köra säkerhetstester och annat trams i flera timmar? Blev allt sparat?

Ingen dator eller kringutrustning bra av höga strömspikar eller plötsligt strömavbrott. Gör som fler och fler inklusive undertecknad, köp en UPS.

Vad är då en UPS?

En UPS skyddar din utrustning mot strömspikar och den fungerar som ett reservkraftverk under kort tid vid strömavbrott.

UPS är engelska för ”Uninterruptible Power Supply” och betyder avbrottsfri kraftförsörjning. Istället för att koppla all sin utrustning direkt i väggen så sticker man i sina strömkontakter i UPS:en och sedan UPS:en i vägguttaget. Man skyddas sedan mot stora variationer i strömförsörjningen (vilket är mer förekommande än man tror) och får ett jämnt flöde med lik- eller växelspänning. UPS-enheten innehåller också ett batteri som laddas kontinuerligt med batteriladdare vid normal drift från den vanliga nätspänningen.

Det finns en uppsjö av varianter på UPS:er och de kostar allt mellan 300:- och 1000 000:- men det beror så klart på vad man har för behov. Då jag använder mig av en hemmaserver i form av en NAS för att göra backups av allt möjligt värdefullt så har jag främst valt att skydda den. När strömmen försvinner till NAS:en utan en UPS så tvärdör den och det finns inga garantier att allt finns kvar. Nu kör jag en APC Back-UPS Pro 900 vilket ger min NAS c:a 8 minuter att automatiskt stänga av sig på ett säkert sätt vid strömavbrott. Bonusen är att den dessutom skyddar min kringutrustning mot strömspikar.

Om du endast önskar att skydda dig mot strömspikar så finns det billigare åskskydd att sätta mellan utrustningen och vägguttaget:

Du gillar kanske också...