I datorernas värld finns det många olika namn och termer. Vissa är avancerade och svåra att förstå, medan andra är mycket enkla. En av de termer som finns är mjukvara, vilket tidigare gick under namnet programvara. Helt enkelt är det något som vi måste förse datorer med för att kunna använda dem i olika arbeten, syften och miljöer.
I grunden levererar alla tillverkare i stort sett alla datorer med en essentiell mjukvara som gör att datorn startar upp. Efter det behöver vi något som heter operativsystem. Sist men inte minst måste vi ge en dator alla program den behöver för att utföra de arbeten vi skaffat den för.
Vad är mjukvara
För det första är mjukvara ett program skapat för att få en programmerbar enhet att utföra eller visa olika saker. Här kan det vara vilken enhet som helst, där det finns ett system som kan programmeras.
Oftast handlar det om datorer när vi talar om mjukvara. I det fallet inkluderar det allt från uppstart av en dator till operativsystem och de program som vi använder för jobb eller spel. Med andra ord är mjukvara ett program eller spel programmerat i ett speciellt språk den enhet det ska fungera i förstår.
Operativsystemet – Den första mjukvaran
Många tror att den första mjukvaran som existerar i en mobil eller dator är det operativsystem som driven enheten. Så är det inte, men det kan vara den viktigaste mjukvaran. Den första mjukvara du finner i en mobil eller dator är något vi kallar BIOS.
Det är en förkortning för Basic Input Output System. Den här mjukvara ligger inbränd i något vid namn ROM-krets (Read Only Memory). I det här fallet handlar det om mjukvara i form av maskinkod. Något som består av ettor och nollor i oändliga kombinationer upp till ett maximum av 256 tecken.
Efter det kommer det viktiga operativsystemet, vilket är den mjukvara som ser till att du kan hantera en dator eller annan programmerbar enhet som mobil eller surfplatta.
Microsoft Windows eller Linux
Trots att det finns ett tjugotal välkända operativsystem och det dubbla om du räknar de mindre kända är det bara Windows och Linux det handlar om. Egentligen är det enbart Windows som gäller för alla företag och de som jobbar mot företag.
När det gäller Linux i datorer finner du ett område de är störst inom. Det är servrar som driver alla webbsidor på nätet. Inom det området är Linux den mjukvara som är vanligast gällande operativsystem.
När vi sedan kommer till mobiler och surfplattor är det också här som Linux är mest förekommande i jämförelse med Windows. Det då Android är ett system som ägs av Google och som bygger på Linux källkod.
Vissa personer som spelar spel via nätverk, streamar eller hackar på nätet föredrar också att använda Linux operativsystem som grundläggande mjukvara i sina datorer.
Mobiler och iOS
Om vi fortsätter tala om grundläggande mjukvara i mobiler och surfplattor, är det också mycket vanligt med iOS på den svenska marknaden. Här handlar det då om iPhone och iPad som tillverkas av Apple.
Vilket som är bäst när du jämför Android eller iOS i mobiler och surfplattor är svårt att säga. På den svenska marknaden uppskattar flera iPhone och iOS mera, medan Android är mera vanligt på den Europeiska marknaden.
Ditt val av grundläggande mjukvara och operativsystem i mobiler och surfplattor beror naturligtvis på vad du jobbar med. Hur som helst handlar det också mycket om status och vilket den enskilda användaren anser för mera.
Programvara som mjukvara i datorer
Efter att ett operativsystem valts till en dator har du en mjukvara som gör att du kan starta, skriva, se på bilder och surfa på internet. Dock brukar inte det räcka för de flesta. Valt blir då ett så kallat office-paket.
Det flesta använder sig av Microsoft Office, som är ett mycket bra och komplett system med alla program vi behöver för att skriva och skapa kalkyler. Vissa vill dock inte köpa sin mjukvara och ej heller använda kopior som vi kan ladda ned illegalt på internet.
I det fallet finns mycket mjukvara du kan ladda ned och installera gratis och lagligt. Den kallas antingen för open source eller GNU som står för General Public License. Faktum är att det finns många motsvarigheter till Microsoft Office som är gratis.
Övrigt mjukvara för datorer
Beroende på om du valt Linux eller Windows operativsystem som grundläggande mjukvara i din dator finns det olika brett utbud av mjukvara. Ser du sedan till den mjukvara som är gratis, kommer det alltid att vara ett större utbud till Windows.
Många gånger finns dock versioner av gratis mjukvara till både Linux och Windows. Den vanligaste mjukvaran du behöver vid sidan av ett office-paket och ett operativsystem är följande:
- Musik och filmspelare
- Olika komprimeringsprogram
- Fristående E-post klient
- Program för filöverföring mellan andra datorer och internet
Applikationer som mjukvara i mobiler och tablets
När vi sedan ser till mobiler och surfplattor är det Android och iOS som gäller. Här har de skapat två riktigt bra platser där alla tillverkare samlar sina appar för nedladdning. Ja, i den här världen kallar vi mjukvara för appar.
För alla de som äger en iPhone eller iPad med iOS som mjukvara är det AppStore som de laddar ned sina appar från. Om du har en Android mobil får du ladda ned det du behöver från PlayStore.
Det bästa med allt är att i stort detta all den mjukvara du behöver för mobiler och surfplattor är gratis. I vilket fall kan den användas gratis till viss del. En del som ger tillräckliga funktioner för de flesta. De som vill ha fulla versioner får betala för dem.
Övrig mjukvara till andra enheter
Naturligtvis finns det flera olika enheter och maskiner samt gadgets som innehåller mjukvara. Gällande gadgets är den oftast bränd i en krets, där du heller inte kan lägga till eller ta bort något. Där handlar det om enheter som bara kan utföra ett visst antal förprogrammerade saker.
Inom industrin är det exempelvis vanligt med CNC och luftstyrda system. I det fallet består mjukvaran i form av mindre program som styr hur olika saker ska röra sig eller förändra något. På så sätt blir mjukvara antingen något som styr hur saker fungerar, eller skapar nya funktioner i ett redan fungerande system. Du kan läsa mer om det på ominter.net