TEST: Är jag hackad ?

Är jag hackad ? Hur vet man om man är hackad? Eller rättare sagt, hur vet man om ens lösenord till olika konton på internet är läckta till obehöriga personer och/eller nätverk? Här kan du läsa om hur du testar din e-post och/eller användarnamn i enorma databaser där hackade konton samlats.

Hackad. I maj 2017 slog den hittills största Malware-vågen någonsin till över hela världen. Viruset WannaCry kapade hundratusentals PC-datorer som kör Windows och orsakade stor skada världen över. Det blev en nyhet som dominerats stort i media och man hyllar en 22-årig man som på egen hand lyckades stoppa utbrottet.

Ny läcka i maj 2017

I media-skuggan av #WannaCry uppdagades en enorm databas med läckta lösenord av Kromtech Security Research Center. Bland annat så har den populära sajten thenextweb.com uppmärksammat upptäckten där man även presenterar ett verktyg där frågan ” är jag hackad ” kan besvaras.

Så testar du dig själv

Tjänsten ”have i been pwned?” (har jag blivit ägd?) samlar alla kända databaser som läckts så att vem som helst kan kontrollera om man innefattas av de olika läckorna. När jag testar mitt mest använda användarnamn så hittas inget i databasen, men när jag testar min mest använda e-postadress så dyker flera resultat upp i listan med hackade konton.

Jag har blivit hackad… eller rättare sagt min e-postadress, lösenord, lösenordsledtrådar och användarnamn har läckt ut till obehöriga när följande webbsidor blivit hackade:

jag är hackad

Ingen panik för min del! Dessa läckta källor är sedan tidigare kända för mig då SVT publicerade ett liknande verktyg under hösten 2016 och jag vidtog då de åtgärder som behövdes.

På haveibeenpwned.com kan du testa om din e-postadress och/eller användarnamn har blivit läckta till obehöriga. Om du är hackad så kommer sajterna där uppgifterna kommer ifrån att listas under ”breach”. Du bör då genast byta lösenord!

Det absolut bästa skyddet

Det absolut enklaste sättet att skydda sig själv är att använda långa, unika och komplicerade lösenord. Använd ALDRIG samma lösenord fler än en gång. Om ett av dina lösenord är läckta så är sannolikheten stor att alla dina konton med samma lösenord kommer att bli hackade. Det är precis det som hänt mig när jag använt samma lösenord på de fem ovan listade sajterna.

Hur håller man ordning på långa, unika och komplicerade lösenord?

Använd en Password Manager (lösenordshanterare). Den mjukvaran skapar starka lösenord åt dig och håller ordning på de åt dig. Du behöver endast hålla ordning på 1 lösenord som behövs för att låta lösenordshanteraren logga in åt dig.

Det finns flera olika varianter av lösenordshanterare, en del är gratis och en del kostar en slant. De jag har provat mest är LastPass och 1Password. Det sistnämnda är det jag använt längst och verkligen har fastnat för. Det kostar 25:-/månad och är väl värt det. Jag kommer enkelt åt alla mina lösenord, kreditkort, personuppgifter och annat jag sparat i valvet. Allt detta i min smartphone eller via vilken dator som helst. Dessutom så fyller tjänsten i mina lösenord automatisk när jag kommer till en inloggning.

Du gillar kanske också...