Vad är en webbportal?

En webbportal (eller Internetportal) är en webbsida som fungerar som en startpunkt till olika Internetresurser. Begreppet webbportal missbrukas ofta som ett finare ord till hemsida, myndigheter gillar ofta att prata om ”webbportaler”. Men det är alltså egentligen en startpunkt i webbläsaren där användaren kan anpassa innehållet själv. Innehåll så som som sökmotorer, länkkataloger, väder,  e-postklient, almanacka, namnsdagar, tv-tablåer bla bla bla… ja du fattar. Allt som kan tänkas klämmas in på en och samma sida redo att tanka besökaren full med information.

Bakgrund

Frågan är om någon använder webbportaler längre… Portaler i olika former var stort i slutet av 90-talet då enorma summor pengar pumpades in från olika storsatsande företag, ända tills IT-bubblan till slut sprack. OmInter.net får mycket trafik från www.internetstart.se så jag antar att åtminstone den sidan är en populär webbportal.

Vi använder Internet på ett helt annat sätt nu än för femton år sedan. I dagens ”söksamhälle” så sätter vi oss inte längre ner framför datorn med intentionen att uppleva Internet. Internet är snarare en del av vardagen där vi införskaffar information direkt när vi behöver den eller söker underhållning vid dötid (slösurfa). Det är i alla fall min uppfattning.

Dagens ”portaler”

Det finns webbsidor som påminner en smula om webbportaler. Nischade webbsidor som samlar information om specifika ämnen. För att försöka förklara bättre så menar jag sidor som t.ex. feber.setvdags.selottoresultat.orgeverysport.com etc. Så vida inte webbsidan drivs av skaparen av allt innehåll så är huvudsyftet så klart att tjäna pengar på annonser kring innehåll som andra skapat. Kanske är detta arvet av webbportalernas storhetstid?

Du gillar kanske också...