Intressebaserade annonser på internet

Denna företeelse kallas för intressebaserade annonser. Google började med detta 2009 och anses vara ledande för att de vet så mycket om den som surfar och för att de helt enkelt är den dominerande sökmotorn. Det är så klart inte bara Google som använder sig av dessa finurliga intressebaserade annonser utan även  andra internetföretag som t.ex. Amazon och Facebook.

Hur fungerar det och hur vet internet vad jag gillar?

Har sett en del som skriver på Facebook saker i stil med:  -”hur fan vet facebook vad jag söker på? Spionerar de på mig?”.

Google

Google-Adsense-LogoGoogle lägger på minnet vad du söker på och lär sig vad du gillar samtidigt som de vet vart du befinner dig baserat på IP-adress. Denna information kopplas sedan till ett annonsverktyg som heter Adsense. Adsense är ett verktyg som företag och privatpersoner (delvis även OmInter.net) använder sig av för att tjäna pengar genom att visa annonser på sin sida.

Annonserna som visas på OmInter.net är alltså anpassade för dig och dina intressen genom Adsense. Annonserna som visas är företag som köper annonser baserat på deras segmentering för att passa deras önskemål på kunder. Om de t.ex. säljer Apple TV så vill de så klart att deras annons ska visas för personer som nyligen sökt på just ordet Apple TV. Adsense tar även viss hänsyn till vad innehållet på sidan handlar om vilket betyder att om innehållet handlar om Apple TV så ökar det sannolikheten att en annons visas för just Apple TV.

Facebook

facebookadslogoOm Google vet mycket om dig så vet Facebook ännu mer, de samlar på sig skrämmande mycket information om sina medlemmar och kan segmentera annonser ner på detaljnivåer i sitt annonssystem Facebook Ads.

Det är t.ex. möjligt för ett företag att annonsera en Apple TV för vänner till en finnig tonåring som bor i Sahara-öknen och gillar rosa colaburkar, fyrkantiga möbeltassar, curling, isländska, äta jordnötter, att gå på konserter och är singel och har en mamma som gillar gröna Toyota’s vars kusin gillar att kolla på Breaking Bad etc. Ja ni fattar grejen!

Systemen pratar med varandra

Google och Facebook verkar synnerligen sammarbeta med varandra då man blir exponerad på Facebook för det man nyligen googlat.

Bra eller dåligt?

Det kan kännas skrämmande att internet vet så pass mycket om ens intressen. Personligen tycker jag att internet blir en bättre upplevelse tack vare intressebaserade annonser. Om jag ändå inte har något val utan måste ständigt exponeras för annonser så kan det lika gärna vara för saker som intresserar mig. Dels belönar det min nyfikenhet och jag kan juh faktiskt göra ett riktigt fynd!

Du gillar kanske också...