Dela bilder enkelt till en begränsad & utvald publik

Bygger du hus? Renoverar du en bil eller motorcykel? Föder du upp hamstrar? Oavsett projekt så kan det ibland vara kul att dela med sig genom bilder, utan att hela nyfikna världen får tillgång. Här följer några vettiga och GRATIS alternativ.

Facebook

Facebook - Hemlig Grupp

Förutsatt att alla du vill dela dina bilder med har ett Facebook-konto kan du med fördel skapa en ”hemlig grupp”.

Logga in på Facebook –> Klicka på ”Grupper” –> ”+ Skapa grupp”. Ge gruppen ett namn, välj medlemmar som ska få tillgång och välj aternativet ”Hemlig”.

Fördelen med att använda Facebook och en hemlig grupp är att man får en bra plattform för diskussioner och kommentarer i flödet. Om man vill ha ett fotoalbum istället för att följa flödet klickar man enkelt på ”Foton” så visas alla uppladdade bilder och filmer på ett snyggt sätt.

Tumblr

Förmodligen det enklaste sättet att starta en egen blogg. Det är inte många klick förrän man kan börja skicka upp bilder/bildalbum. Det är dessutom enkelt att lösenordsskydda hela rasket.

  1. Skapa ett konto på Tumblr.
  2. Skapa ännu en blogg (en sekundär) som kommer användas till ditt bild-delande.
  3. Klicka dig fram till den bloggens ”Dashboard” –>  ”Blog Settings”.
  4. Scrolla dig längs ned på sidan till du ser alternativet:  “Password Protect This Blog”.

Flickr

En av världens största tjänster för att publicera foton. Man kan organisera, redigera, flytta, dona, lagra, spara, fippla och fixa i all evighet. Upplägget av Flickr har inte förändrats på många år och det känns som att tjänsten har växt ur sin kostym. Det är möjligt att skapa ”Set’s” med bilder som man kan välja att dela med  utvalda vänner. Det är möjligt… men inte att rekommendera. Krånglet börjar redan när man ska skapa ett konto, prova något annat.

Övriga tjänster

Om man vill är det fullt möjligt att ha en delad mapp genom Dropbox där man lägger sina bilder. Kanske inte lika kul och snyggt som Tumblr eller Facebook men det funkar.

Googles tjänst Picasa har också möjligheten men då det nu mer är sammankopplat med Google + kan det bli lite omständigt att dela bilderna till ”rätt” personer.

Ett annat vettigt alternativ att kika på är Photobucket. Likt Tumblr kan man skydda enskilda album med lösenord.

Du gillar kanske också...