Starta en gruppblogg av befintliga bloggar

Är ni ett kompisgäng, projektgrupp, förening eller klubb där flera deltagare har egna bloggar? Varför inte slå ihop dem till en samlingsblogg? Alla kan ha kvar sin ursprungsblogg precis som den är, skillnaden är att deras inlägg även publiceras på samlingsbloggen.

Det finns åtminstonde två sätt att göra detta på. Antingen använder man Feedwordpress som är en plugin (tillägg) vilket kräver att samlingsbloggen bygger på publiceringsverktyget WordPress. Eller så använder man det riktigt fiffiga internettjänsten ifttt.com (IfThisThenThat) där samlingsbloggen kan bygga på Blogger, WordPress, Tumblr eller Posterous.

FeedWordpress

FeedWordpress är ett tillägg till WordPress som hämtar inlägg automatiskt till din samlingsblogg genom källbloggens RSS feed. Det krävs alltså att bloggen du automatiskt vill importera inlägg ifrån har en RSS feed. Kan vara lite trixigt att ställa in men fungerar utmärkt när det är gjort.

Ifttt.com

ifttt.com

ifttt.com

Själva grundidén med Ifttt.com är att man sätter internet i arbete åt en. Man talar helt enkelt om att om detta händer, gör då detta. T.ex. – om ”denna” blogg publicerar ett inlägg, publicera det då även det inlägget på ”denna blogg”. Ifttt.com är långt ifrån begränsad till bloggtjänster, man kan ställa in allt ifrån att få ett mail om det regnar imorn till att alla bilder man publicerar på Facebook även ska lagras i Dropbox. Nästan så att det endast är fantasin som sätter gränserna.

I praktiken

IFTTT - Mina recept

IFTTT – Mina recept

Jag driver i dagsläget två stycken ”samlingsbloggar”. naturlivet.se och arvikabloggar.se. På naturlivet.se använder jag ifttt.com där tjänsten automatiskt publicerar inlägg från en handfull andra Tumblr-bloggar. Här kan man läsa inläggen i sin helhet direkt på naturlivet.se På arvikabloggar.se jobbar FeedWordpress för allt vad det är värt där det är c:a 40 bloggar som importeras. Skillnaden här är att endast ett utdrag av inlägget och bild hämtas för att sedan länkas vidare till källbloggen.

För att använda Feedwordpress behöver du en WordPress blogg som är ”self hosted”. Det vill säga att du kör en egen WordPress installation på ett webbhotell och INTE på en blogg på WordPress.com. Läs mer om hur man skaffar det på Sedan behöver du installera tillägget på din WordPressblogg. Logga in på din bloggs adminpanel och klicka på Tillägg –> Lägg till nytt. Sök efter Feedwordpress, installera och aktivera tillägget. Klicka på Syndication som ploppat upp i huvudmenyn till vänster. Fyll sedan i den bloggs RSS-feed som du vill importera i rutan ”New Source”. Sedan är det bara att trixa lite med att ställa in till vilken användare, kategori och etikett som ska användas för feed:en. KLART!

Om du vill använda det lite mer användbara ifttt.com är det faktiskt inte svårare än att skapa ett konto och ”Go nuts”. T.ex om ett inlägg publiceras på en polares Posterous-blogg publicera det då även på din samlingsblogg som du startat på Tumblr. Valmöjligheterna är riktigt stora och du kan involvera flera sociala nätverk så som Facebook eller Instagram. Ett tips är att läsa Scarymarys detaljerade guide på scarymary.se för att få bra koll.

Du gillar kanske också...